FOTO: YouTubeGradskaopštinaZemun

Milutin Folić, glavni gradski urbanista:

Beogradski metro bi mogao da prolazi tunelom ispod Save

FOTO: YouTubeGradskaopštinaZemun

Beogradski metro, čiji je početak gradnje planiran za 2020. godinu, mogao bi da prelazi iz starog dela prestonice do Novog Beograda ispod Save, piše Blic.

To znači da metro ne bi išao novim savskim mostom, kao što je ranije planirano, već tunelom ispod Save.

"To je jedna sasvim realna opcija koja trenutno figurira u okviru Studije izvodljivosti koju priprema francuska firma Egis", rekao je za Blic glavni urbanista Milutin Folić, prenosi Ekapija.

Ovo je potpuni novitet kada je projekat Beogradskog metroa u pitanju.

"Razmatraju se sve opcije, ali mi se čini da tunel trenutno ima prednost. On bi se prostirao negde od Savskog trga, pa ispod budućeg muzeja, odnosno bivše zgrade Glavne železničke stanice, saobraćajnica u okviru Beograda na vodi ispod reke izlazio kod Bulevara Zorana Đinđića", objasnio je Folić ovaj projekat.

Francuski Egis trenutno uveliko radi na crtanju linija, određivanju stanica, ukrštanju sa drugim vidovima transporta u prestonici.

"Nadamo se da će to sve biti gotovo do kraja godine, da bi onda do kraja 2019. bil usvojeni planovi, a 2020. bi krenuli prvo radovi. Prvo na najjednostavnijim deonicama kada je u pitanju imovina i eksproprijacija", dodao je Folić.

Promena neće biti kada je u pitanju broj linija, kao i početna i kranje stanice. Prva bi išla od Makiškog polja, tačnije od raskrsnice Obrenovačkog i puta ka Železniku, preko Banovog brda ka Sajmu... I tu, kako piše Blic, postoji još jedna dilema i vezana je za Prokop.

"Postoji opcija da metro nastavi direktno ka Savskom trgu, kao što je ranije planirano, ali i varijanta da skrene na Prokop", otkrio je Folić.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.