Vesti iz zemlje

25.06.2020. 10:23

Nova ekonomija, Beta

Autor: Nova Ekonomija

Beogradski vodovod i kanalizacija planira malo da smanji gubitke vode

Beogradski vodovod i kanalizacija planira da smanji gubitke vode za 0,4 procentna poena godišnje, nakon što je državni revizor utvrdio da ovaj vodovod gubi čak trećinu vode zbog starosti vodovodne mreže. U poslerevizionom i...

Pixabay

Beogradski vodovod i kanalizacija planira da smanji gubitke vode za 0,4 procentna poena godišnje, nakon što je državni revizor utvrdio da ovaj vodovod gubi čak trećinu vode zbog starosti vodovodne mreže. 

U poslerevizionom izveštaju o merama ispravljanja Grada Beograda po reviziji svrsishodnosti poslovanaja beogradskog javnog preduzeća, navodi se da će gubici u proizivodnji i distribuciji vode sa 31 odsto biti smanjeni na 30,6 odsto u ovoj godini.

Kako je javno preduzeće obavestilo revizora, u 2021. planirano je smanjenje od još 0,4 pp na 30,2 odsto, da bi za dve godine gubici pali na „samo“ 30 odsto.

U Izveštaju se ocenjuje da će JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija“ o gubicima izveštavati resorni Sekretarijat za komunalne i stambene poslove. 

Kroz praćenje gubitaka utvrdiće se da li mere koje se preduzimaju od strane JKP uz podršku Grada daju potrebne efekte. 

Realne vrednosti gubitaka moguće je sagledati, po isteku jedne godine, tj. u okviru Godišnjeg izveštaja o učinku programa. 

Subjekt revizije je naveo Zamenika načelnika Gradske uprave grada Beograda – sekretara Sekretarijata za komunalne i stambene poslove, kao lice koje je odgovorno za preduzimanje mere ispravljanja.

Državni revizor je prošle godine utvrdio da se u mreži javnih vodovoda Srbije godišnje u proseku gubi više od jedne trećine vode, a jedna petina vodovodne mreže gubi više od 50 odsto vode. 

Predsednik državne revizorske institucije (DRI) Duško Pejović je na predstavljanju izveštaja  o reviziji svrsishodnosti upravljanja vodovodnom infrastrukturom naveo da statistički podaci za 2018. godinu pokazuju da se u vodovodnoj mreži Beograda gubi trećina vode.

„Procena je da se prosečno godišnje po tom osnovu gubi više od deset milijardi dinara“, rekao je Pejović.

Dodao je da gubitak vode nije jedini trošak jer tome treba dodati i hemikalije, energente i druge propratne izdatke.

Pejović je rekao da se gubici u mrežei mogu smanjiti investicijama u revitalizaciju mreže za šta su, prema državnim procenama, potrebna ulaganja od oko 800 miliona evra.

Državna revizorka Nada Tošić rekla je da su gubici vode u Holandiji u proseku pet odsto godišnje, u Nemačkoj sedam, Sloveniji 27, Rumuniji 38, a u Srbiji 35 odsto. 

Revizija je rađena u JKP Beogradski vodovod i kanalizacija, JKP Naisus iz Niša, JKP Lazarevac i JKP Hameum iz Prokuplja u periodu od 2015. godine do 2018.

Revizija, uz upitnik koji je poslat u 148 preduzeća za snabdevanje vodom, pokazala je da deset odsto preduzeća ne meri vodu, 50 odsto ne proverava tačnost merača protoka vode, a samo pet odsto kontroliše količine vode koje se proizvedu i dopreme do potrošača.

Glavni razlog za velike gubitke vode je starost vodovodne mreže.

U sastavu Beogradskog vodovoda i kanalizacije 22 odsto mreže je staro od 46 do 55 godina, a deset odsto mreže u dužini 400 kilometara starije je od 55 godina. 

Beogradski vodovod i kanalizacija je od 2015. do 2018. godine investirao 68 odsto sredstava neophodnih za amortizaciju, niški Naisus svega devet odsto, dok lazarevački i vodovod iz Prokuplja nisu imali investicija u tom periodu.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.