Vesti iz zemlje

27.09.2021. 17:14

RTS

Autor: Nova Ekonomija

Besplatan ulaz u Lepenski vir povodom Svetskog dana turizma

Tema ovogodišnjeg Svetskog dana turizma koji su proglasile Ujedinjene nacije nosi naziv "Turizam za inkluzivni rast", preneo je RTS. Naš čuveni arheološki lokalitet iz srednjeg kamenog doba Lepenski vir našao se među 40 ...

Foto: Dimitrije Gašić

Tema ovogodišnjeg Svetskog dana turizma koji su proglasile Ujedinjene nacije nosi naziv „Turizam za inkluzivni rast“, preneo je RTS. Naš čuveni arheološki lokalitet iz srednjeg kamenog doba Lepenski vir našao se među 40 svetskih lokaliteta koje je svrstala Agencija UN-a za turizam i koje će posetioci moći besplatno da posete tokom 27. i 28. septembra.

„Lokalitet Lepenski vir je još od 2011. godine potpuno rekonstruisan. Urađena je zaštitna konstrukcija i izgrađen je centar za posetioce, a interesovanje za ovaj kompleks je konstantno“, naglašava Vladimir Nojković, direktor Turističkog prostora Lepenski vir.

Prema njegovim rečima u prethodne dve godine povećan je broj domaćih individualnih poseta na tom lokalitetu, ali je smanjen broj grupnih poseta. Lepenski vir je najstarije organizovano naselje koje se smatra početkom sedelačkog načina života i da je područje Đerdapa kolevka civilizacije.

Tu se između ostalog odvijalo privikavanje čoveka na život na otvorenom prostoru, koji je upravo na Lepenskom viru dostigao svoj zenit.

„Postoji tu još nekoliko vrlo interesantnih detalja, poput tog kasnijeg prelaza iz srednjeg u mlađe kameno doba, iz mezolita u neolit, koji se isto odvijao na prostoru Đerdapa i na Lepenskom viru“, naglašava Nojković.

Graditelji tog doba su najviši stepen arhitektonskog znanja i razvoja doživeli oko 6300. godine pre naše ere. Na prvi pogled kuće su trapezoidnog oblika, ali to je u suštini šestina kruga sa zasečenim vrhom. Kako tvrde arheolozi, to znači da su oni morali da poznaju geometriju.

Tajne golubačke tvrđave: Šta krije „Šešir“ kula? (VIDEO)
Šta posetiti u zapadnoj Srbiji?
Top 10 destinacija u Srbiji (FOTO)

Lokalitet Lepenski vir je otkriven prilikom izgradnje hidroelektrane Đerdap i morao je da bude premešten kako bi bio sačuvan od potapanja, što posetioci imaju prilike da vide u dokumentarnom filmu koji se prikazuje u centru za posetioce.

„Svi naši posetioci na isključenju za Požarevac imaju sedam različitih atrakcija obeleženih turističkom signalizacijom. Počinje sa Viminacijuom, zatim Ramska tvrđava, pa Golubačka tvrđava, manastir Tumane i Lepenski vir gde se već ulazi u Đerdap“, dodaje Nojković.

Đerdap je nacionalni park, zaštićeno prirodno dobro sa prelepim vidikovcima u čijem zaleđu se nalazi Rajkova pećina koja predstavlja speleološki biser Srbije. Na kraju, priča se zaokružuje posetom Kladovu i Negotinu i Rajačkim pimnicama.

Povodom Svetskog dana turizma 2021. godine posetioci će pored Lepenskog vira besplatno moći da vide Golubački grad, Ramsku tvrđavu i Viminacijum.

„Taj inkluzivni rast podrazumeva i neku vrstu lokalne ekonomije gde se svi uključuju u proces rasta, a turizma kod nas i jeste takav, tako da će posetioci moći da uživaju i u lokalnim specijalitetima, da se voze čamcima što će sve imati uticaja na taj inkluzivni rast“, objašnjava Nojković.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.