Vesti iz zemlje

15.12.2022. 14:21

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

Bez izmena Zakona o računovodstvu, preti razvoj sivog tržišta

Foto: Nova ekonomija

Zakonski zastupnici preuzimaju kompletnu odgovornost za finansijske izveštaje ako računovođa nije upisan u registar APR jer ne može dostaviti potpun finansijski izveštaj. Ako se ne izmeni Zakon o računovodstvu posledica može biti povećanje sivog tržišta, ocenjuje Računovodstvena komora Srbije.

Prema trenutno važećem propisu, Zakonu o računovodstvu (ako osane na snazi) posledice mogu biti:

  • Zakonski zastupnici preuzimaju kompletnu odgovornost za finansijske izveštaje ako računovođa (pružalac računovodstvenih usluga) nije upisan u registar APR
  • Ako računovođa dostavi finansijski izveštaj u APR, a nisu ispunjeni uslovi u članu 18 Zakona o računovodstvu i nije upisan u Regsitar pružalaca računovodstvenih usluga, uvodi zakonske zastupnike u privredni prestup. Kazna je propisana za fimu do tri miliona dinara.
  • Ako se ne izmeni Zakon o računovodstvu razviće se sivo tržište, jer se neće izdavati fakture za vođenje poslovnih knjiga i sastavljanje finansijskih izveštaja za 2022. godinu kod računovođa koji će na skriven način dostavljati finansijske izveštaje kao da ih dostavlja zakonski zastupnik koji nije za to stručno osposobljen.
  • Računovođe koje su upisane u Registar pružalaca računovodstvenih usluga, u takvoj situaciji biće u potpuno nepovoljnom položaju, usled nelojalne konkurencije i izbegavanje zakona od onih koji nisu ispunili odredbe člana 18 Zakona o računovodstvu.

U registar APR nije upisano 80 odsto računovođa, velika pravna nesigurnost

Molbu za hitnu izmenu Zakona podržavaju profesionalna i poslovna udruženja: Unija poslodavaca Rume, Računovodstvena komora Srbije, Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije, Opšte udruženje preduzetnika Ruma, Opšte udruženje preduzetnika Kikinda i Opšte udruženje preduzetnika Bačka Palanka.

Takođe, zahtevaju da se pomeri rok u članu 61 zakona, za usklađivanje računovođa do početka 2025. godine, kao krajnji rok za upis u Registar pružalaca računovodstvenih usluga u APR-u.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.