Srbija

09.07.2024. 11:34

Kompanija Jadran

Autor: Nova ekonomija

BIM tehnologija kao ključ uspešnog poslovanja u oblasti građevinarstva

Foto: Kompanija Jadran

Srbija

09.07.2024. 11:34

BIM tehnologija ubrzava procese projektovanja i izgradnje objekata, omogućavajući bolju koordinaciju i procenu prilikom izvođenja radova, eliminaciju neplaniranih radova, kao i skraćenje vremena izvođenja.

Osim što donosi mnoge benefite, ona doprinosi efikasnosti građevinske delatnosti. U Srbiji, od 2028. godine stupiće na snagu zakonska obaveza primene BIM-a za sva preduzeća koja se bave projektovanjem i izvođenjem građevinskih radova većih od 10000m2 .

Sa ciljem da podigne svest o značaju i benefitima ove tehologije, građevinska kompanija Jadran, kao jedan od pionira među generalnim izvođačima radova u BIM tehnologiji, učestvovala je na četiri značajna događaja u okviru kojih su stručnjaci kompanije predstavljali iskustva primene tehnologije u praksi. Pomenute događaje organizovala je Privredna komora Srbije u saradnji sa Udruženjem BIM Srbija sa namerom da se stručnoj javnosti pokažu dobri primeri prakse i promovišu raznovrsne pozitivne strane BIM inovativne tehnologije.

Primena BIM tehnologije u kompaniji Jadran ogleda se u mogućnosti da se, upotrebom samo jednog softverskog programa, ubrzaju procesi planiranja i izgradnje objekata. Osim toga, BIM omogućava bolju koordinaciju poslovanja, eliminaciju neplaniranih radova i samim tim bolju procenu toka realizacije, kao i skraćenje vremenskih rokova koji su potrebni za izvođenje građevinskih radova.

Primena BIM tehnologije u kompaniji JadranFoto: Kompanija Jadran

Finansijska ušteda koju donosi primena ovog digitalnog alata ogleda se i u efikasnijem održavanju postojećeg objekta, čemu doprinosi velika količina informacija skladištena u samom BIM modelu. Upravljanje određenim prostorom neophodno je dok god objekat postoji, što traje decenijama, zbog čega ušteda vremena i novca nikako nije zanemarljiva.

Kompanija Jadran, koja na domaćem tržištu posluje više od 70 godina, primenu BIM tehnologija započela je 2022. godine na projektu rekonstrukcije i dogradnje graničnog prelaza Horgoš, a zatim je nastavila korišćenje ove digitalne inovacije prilikom radova na rekonstrukciji Sava Centra. Trenutno, BIM omogućava i efikasnije i preciznije izvođenje radova na izgradnji Odbojkaško trenažno takmičarskog centra, zatim Centra za rani razvoj dece i inkluziju na Bežanijskoj kosi, kao i Regionalnog industrijsko tehnološkog parka u Kruševcu.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.