Vesti iz zemlje

09.12.2020. 14:17

BIRN

Autor: Nova Ekonomija

BIRN: Firma funkcionera SNS-a pokušala suprotno ugovoru da naplati 235.000 evra „Zastava oružju“

Peduzeće "VIP Global Logistics" koje je u vlasništvu visokog funkcionera SNS, sklopilo je konsultantski ugovor sa kiparskom čiji je vlasnik njen direktor i pokušali su suprotno ugovoru da naplate usluge od državnog preduzeća "Zastav...

Foto: Pixabay

Preduzeće „VIP Global Logistics“, koje je u vlasništvu visokog funkcionera Srpske napredne stranke, je u posredovanju pri izvozu oružja državnog preduzeća „Zastava oružje“ sklopilo konsultantski ugovor sa kiparskom firmom koja je u vlasništvu direktora „VIP Global Logistics“. Time su, kako navodi BIRN, pokušali suprotno ugovoru da naplate usluge od „Zastava oružja“ za iznos od 235.000 evra.

Kako tvrdi BIRN, Nemanja Marijan, član glavnog odbora Srpske napredne stranke i Predrag Nikolić su dugogodišnji poslovni partneri i obojica su radili za lokalne ogranke multinacionalne korporacije „Poseidon Group“.

Nakon toga su februara 2017. godine osnovali firmu „VIP Global Logistics“, gde je Marijan vlasnik, a Nikolić direktor.

BIRN napominje da su samo tri meseca nakon osnivanja firme u maju 2017, dobili dozvolu Ministarstva trgovine da se upišu u registar uvoznika i izvoznika naoružanja, iako nisu imali iskustva u radu sa namenskom industrijom.

Zatim su, kako se dodaje, kao posrednici sklopili nekoliko posredničkih ugovora sa državnom firmom „Zastava oružje“ u vrednosti od najmanje 14,5 miliona dolara.

Prema istraživanju BIRN-a, problemi kreću tokom 2019. godine, prilikom realizacije jednog od ovih poslova, kada je „VIP Global Logistics“ fakturisala dodatne troškove, koji nisu u skladu sa ugovorom potpisanim sa „Zastava oružjem“.

UGOVOR SA KIPARSKOM FIRMOM

BIRN navodi da je „VIP Global Logistics“ potpisao konsultantski ugovor sa firmom „Felixon Investments Limited“ čiji je vlasnik upravo Predrag Nikolić.

Tako se ispostavilo da su se „konsultovali“ sa sopstvenim direktorom, za iznos od 235.000 evra i to pokušali da naplate „Zastavi“, što je utvrdila i Državna revizorska institucija (DRI).

Dodatni konsultantski troškovi fakturisani su proizvođaču oružja „Zastava oružje“, uprkos tome što prema ugovoru između VIP Global Logistics i kragujevačke firme, sve dodatne troškove treba da snosi izvoznik, a ne proizvođač.

Bivši član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije Božo Drašković kaže da nema prostora za bilo kakve konsultantske usluge „ukoliko je sam posao bio suštinski komisioni, što znači posrednički“.

„Dakle, ‘Zastavu nakon’ dobijanja odobrenja, koje izdaju državne institucije, ne zanima za koga i po kojoj ceni posrednik preprodaje oružje. Konsultantske usluge niti su postojale, niti je prodavac ‘Zastava oružje’ za njima imala potrebe… ‘Zastavu’ nakon dobijanja odobrenja, koje izdaju državne institucije, ne zanima za koga i po kojoj ceni posrednik preprodaje oružje“, dodaje Drašković.

Prema njegovim rečima, konsultantske usluge niti su postojale, niti je prodavac „Zastava oružje“ za njima imalo potrebe.

„Ovo je standardni mehanizam za izvlačenje keša iz poslova, koji kasnije služe da se namire različiti posrednici koji nisu bili pokazani u ugovorima ili da se pak utaji deo poreza od ostvarenog prihoda“, smatra direktor Instituta Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju Goran Radosavljević

On naglašava da su takvi posrednici ili konsultanti po pravilu kompanije iz poreskih rajeva, kao i da se gotovo uvek radi o izvlačenju para preko fiktivnih poslova konsaltinga, koji nemaju pokriće niti u vrednosti, niti u obrazloženju razloga.

Direktor „Zastava oružja“ inače je već dve godine Mladen Petković, kadar SNS-a iz Zemuna, koji je pre „Zastave oružja“ četiri godine proveo na čelu „Krušika“ iz Valjeva.

„Konkurencija na domaćem i međunarodnom tržištu je takva da je često neophodno osigurati u najvećoj zakonski dozvoljenoj meri tajnost poslovnih kontakata, koji na određenim tržištima omogućuju nastajanje i odvijanje posla“, izjavio je direktor „VIP Global Logistics“ Predrag Nikolić.

Prema njegovim rečima, kompanija koju predvodi posluje u skladu sa domaćim i stranim zakonima. BIRN napominje da je Nikolić odbio da odgovori na pitanja o tome kako je moguće da firma u kojoj je direktor ugovori navodne konsultantske poslove sa kiparskom firmom, čiji je vlasnik.

Kragujevačka „Zastava oružje“ nije odgovorila na pitanja BIRN-a o ovom poslu, kao ni Ministarstvo trgovine.

BIRN: MEĐU DONATORIMA MUP-A  SRBIJE „DOBRO POZNATA“ IMENA I SUKOB INTERESA

POSLOVI SA OSTALIM FABRIKAMA NAMENSKE INDUSTRIJE

„VIP Global Logistics“ tvrdi i da sarađuje sa Vojnotehničkim institutom i firmama „Krušik“, „PPT Namenska“, „Sloboda Čačak“ i „Zastava oružje“.

Navodi se da Ministarstvo odbrane kao ni navedene državne firme nisu za BIRN objasnile svoje veze sa „VIP Global Logistics“, koji je od osnivanja svaku godinu završila sa minusom od ukupno 770.000 evra.

„Zastava oružje“ inače je imala 32,7 odsto manje realizovane prodaje oružja u tokom 2019. od planiranog, a jedan od razloga je, kako se navodi u finansijskom izveštaju, i to što nije došlo do planiranog potpisivanja ugovora između izvoznika i krajnjih korisnika.

„VIP Global Logistics“ se navodi i kao jedna od firmi koja nije uspela da potpiše ugovore sa krajnjim korisnikom za izvoz oružja ukupno vrednog 14.5 miliona dolara, ali je uprkos tome još jednom uplatila avans, od 761.000 dolara, tvrdeći da „ima najavu za potpisivanje ugovora i preuzimanje robe za krajnjeg kupca u 2020. godini“.

POSLOVANJE NA MALTI

BIRN ukazuje da najveću pažnju među referencama Marijanove firme privlače „Lancaster 6“ i „PBM Ammunition“, preduzeća registrovana na Malti.

Prva je, kako se navodi, povezana sa malteškim trgovcem oružja Džejmsom Fenečom, a vlasnik druge je Kristijan Djurent, još jedan poznati igrač na tržištu naoružanja.

Feneč i Djurent kako se podseća bili su i saradnici Erika Prinsa, osnivača američke plaćeničke kompanije „Blackwater“, koja je postala ozloglašena 2007. godine kada je grupa njenih zaposlenih, radeći za američki Stejt department, ubila 14 iračkih civila, zbog čega su četvorica i osuđena.

Oni su takođe optuženi da su prekršili sankcije o uvozu oružja u Libiju, a povodom BIRN-ovih pitanja pomenute firme nisu se oglašavale.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.