Vesti iz zemlje

01.05.2020. 14:09

javno.rs

Autor: Nova Ekonomija

BIRN: Milionski poslovi porodice Kisić sa javnim preduzećima, ministarstvima

Kompanije bliske Bojanu Kisiću, suprugu ministarke pravde Nele Kuburović i bratu doktorke Darije Kisić Tepavčević, dobile su 27 ugovora sa javnim preduzećima i ministarstvima, prenosi Bаlkаnskа istrаživаčkа mrežа (BIRN).  U pe...

Foto: Printscreen/N1

Kompanije bliske Bojanu Kisiću, suprugu ministarke pravde Nele Kuburović i bratu doktorke Darije Kisić Tepavčević, dobile su 27 ugovora sa javnim preduzećima i ministarstvima, prenosi Bаlkаnskа istrаživаčkа mrežа (BIRN). 

U periodu od 2013. godine do danas, firme NITES grupe, u kojoj je Kisić jedan od direktora, potpisale su ugovore vredne približno 27 miliona evra, samostalno ili u konzorcijumu sa drugim firmama.

NITES je samo prošlog meseca sklopio tri ugovora sa Ministarstvom zdravlja, ukupne vrednosti oko 3,2 miliona evra.

„Tako će NITES i Telekom Srbija održavati neke od najvažnijih medicinskih softvera u Srbiji, uključujući održavanje nacionalne platforme za prevenciju i dijagnostiku, održavanje integrisanog zdravstvenog informacionog sistema, kao i rad na razvoju softvera za elektronsko izdavanje potvrda o smrti“, navode u BIRN-u.

Najvredniji ugovori koje je NITES na ovaj način potpisao u Srbiji tokom poslednjih sedam godina je upravo sa Ministarstvom zdravlja, ukupne vrednosti preko 14 miliona evra, a slede Elektroprivreda Srbije (10,7 miliona evra), pa Ministarstvo finansija (preko milion evra).

Kisić Tepavčević je pisanim putem na više pitanja koje je postavio BIRN samo navela da njen brat nije zadužen za COVID-19 informacioni sistem, a ministarka Kuburović je negirala je da je povezana sa firmom u kojoj radi njen suprug.

„Ni na koji način nisam povezana sa firmom u kojoj radi Bojan Kisić, niti sam u mogućnosti da utičem na poslovanje jedne multinacionalne kompanije koja posluje širom sveta. Vlada i ministarstva imaju stroge procedure kada je u pitanju poslovanje i zaključivanje ugovora sa različitim firmama, koje podrazumevaju rano prepoznavanje eventualnog sukoba interesa“, rekla je Kuburović.

NITES DOO Beograd je deo NITES Grupe vlasnika Miodraga Škrbića, a Bojan Kisić je glavni izvršni direktor češkog ogranka grupe, NITES A.S, koja je zajedno za srpskim NITES-om dobila nekoliko tendera javnih preduzeća.

Osim u Srbiji i Češkoj, NITES kompanije rade i u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Rusiji i Velikoj Britaniji.

BIRN navodi da je je NITES u Srbiji na tenderima uglavnom nastupao kao deo konzorcijuma „sa moćnim domaćim državnim i privatnim firmama koje su povezane sa Srpskom naprednom strankom“, poput Telekoma Srbija, Prointer IT-a i Asseco SEE.

„Igor Brnabić, brat predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić, zaduženi je u firmi Asseco SEE za Srbiju. Asseco SEE i NITES su 2017. i 2018. sarađivale na projektima za EPS i Ministarstvo finansija, a ta dva ugovora vredna su skoro tri miliona evra. Dalje, Prointer IT i NITES su ponudile IT usluge EPS-u i EPS Distribuciji u 2016. i 2017. godini za 3,1 miliona evra. BIRN je o Prointeru pisao u martu 2017, kada je otkriveno da je SNS u svojoj predizboroj kampanji koristio telefonsku centralu upravo ove firme„, prenosi BIRN.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.