Vesti iz zemlje

11.01.2023. 15:11

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

BIRODI: Poništiti konkurs za izbor direktora Agencije za sprečavanje korupcije

Nova ekonomija

Ministarstvo pravde treba da poništi još uvek aktuelni konkurs za izbor direktora Agencije za sprečavanje korupcije, pošto predstavlja „primer korumpiranja borbe protiv korupcije“, saopštio je Biro za društvena istraživanja (BIRODI). 

Ta nevladina organizacija smatra da konkurs nije bio adekvatno promovisan u medijima, da su članovi Komisije za izbor direktora bili javni funkcioneri (na koje se primenjuje Zakon o sprečevanju korupcije), a da je evaluacija kandidata vršena na osnovu „nejasnih kriterijuma“.

Pošto konkurs koji je sprovodila Pravosudna akademija nije bio adekvatno promovisan u medijima, na njega se prijavilo šest kandidata,  navodi BIRODI.

„Na testiranje je došlo tri kanditata, od koji su dva iz Agencije za sprečavanje korupcije, aktuelni direktor i aktuelni zamenik direktora“, piše u saopštenju. 

Za članove Komisije za izbor direktora izabrani su javni sudija i javni tužilac, koji su kao javni funkcioneri u nadležnosti postupanja budućeg direktora Agencije za sprečavanje korupcije.

Time je došlo do kršenja Zakona o sprečavanju korupcije jer je izabrani direktor došao u zavisan položaj spram sudije i javnog tužioca, koji su učestovali u procesu njegovog izbora.

Komisija takođe nije imala ni javno dostupan akt kojim je regulisan njen rad, odnosno akt kojim je regulisan način evaluacije kandidata, pa nisu imali sistem (istih) pitanja za sve kandidate.

Dodatno, članovi Komisije nisu imali pitanja kojima bi utvrdili kredibilitet kandidata koji su do sada bili na funkciji direktora i zamenika, imajući u vidu stagnaciju i pad borbe protiv korupcije u Srbiji.

Izostanak jasnih kriterijuma je, kako navodi BIRODI, vidljiv i u skromnim i deskriptivnim obrazloženjima evaluacije kandidata.

„U prilog tome ide i činjenica da se arbitrarno jednom kandidatu kao minus stavlja naglašavanje potreba za podrškom borbi protiv korupcije iz međunarodne  razvojne pomoći, iako su sva tri kandidata ukazivali na značaj ove vrste pomoći kako do sada, tako i u budućnosti“, piše u saopštenju.

BIRODI je zato pozvao Ministarstvo pravde da poništi aktuelni i raspiše novi konkurs koji će biti sproveden na transparentniji način, sa komisijom čiji članovi neće biti osobe na koje se primenjuje Zakon o spečavanju korupcije, i koji će izbor kandidata izvršiti na osnovu jasnih i merljivih kriterijuma.

Pravosudna akademija je krajem decembra sprovela razgovor sa trojicom kandidata za direktora Agencije za sprečavanje korupcije.

Sa kandidatima su razgovarali Marko Jocić, sudija Apelacionog suda u Beogradu, Dr Dobrosav Milovanović, redovni profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Ljubivoje Đorđević, javni tužilac u Prvom osnovnom javnom tužilaštvu, saopštila je krajem godine Transparentnost Srbija.

Biografije kandidata, među kojima su aktuelni direktor i zamenik direktora (Dragan Sikimić i Dejan Damnjanović), kako i Kosta Sandić, sa radnim iskustvom iz bankarskog sektora i državnih organa, kao i razgovor sa kandidatima se mogu pogledati na sledećem linku.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.