Srbija

27.04.2023. 10:27

eKapija

Autor: Nova ekonomija

Bivši radnici Generaleksporta: Poništite prodaju Geneks kule

Geneks kula na Novom Beogradu Foto: Wikimedia - Fred Romero

Ponovo oglašena prodaja Geneks kule

Srbija

27.04.2023. 10:27

Bivši radnici kompanije Generaleksport u stečaju zahtevaju poništenje prodaje Geneks kule. Oni su uložili žalbu Privrednom apelacionom sudu zbog, kako su ocenili, „pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, pogrešno primenjenog materijalnog prava i povreda pravila postupka“ prilikom prodaje Geneks kule preduzeću Eureka bar, objavila je eKapija.

U žalbi se navodi da je javno nadmetanje održano 6. februara bilo „nezakonito održano u prostorijama Agencije za licenciranje stečajnih upravnika“, prenosi eKapija.

„Nezakonito je vođen stečajni postupak, a stečajni upravnik Agencije za licenciranje stečajnih upravnika (ALSU) i njen poverenik Budimir Mrdović nezakonito je i svesno dovodio sud i stečajne poverioce u zabludu“, navedeno je u žalbi.

Geneks kula od 15.000 kvadrata prodata je na licitaciji 6. februara ove godine za 20 miliona evra, a kupac je bila firma Eureka bar u vlasništvu Aleksandra Kajmakovića. Eureka bar je osnovana 2011. godine i bavi se uslugama pripremanja i posluživanja pića, a krajem 2020. godine, za koju je objavljen i poslednji dostupan finansijski izveštaj na APR-u, imala je 70 zaposlenih i neto dobit od 49 miliona dinara. Prema pisanju medija Kajmaković je vlasnik brojnih poznatih restorana u Beogradu – Bottega, Temperament, noćnog kluba La  Fayette, hotela Casina, splava Port, potom Caffe Theatre, nekadašnjeg Kod konja, u Skadarliji ima restorane Tri šešira, Dva goluba i Zlatni bokal.

Bivši zaposleni i Skupština poverilaca naveli su da su zahtevali novu procenu vrednosti Geneks kule 11. januara ove godine.

U obrazloženju tih stavova je istaknuto da je stečajni upravnik dužan da dostavi Odboru poverilaca obaveštenje o nameri, planu prodaje, načinu i rokovima prodaje i to 15 dana pre početka prikupljanja ponuda, odnosno najkasnije 30 dana pre prodaje imovine javnim nadmetanjem.

Dodaje se da Odbor poverilaca nije postojao od 2016. godine, a da je status člana Odbora poverilaca izgubilo od pet članova tri člana, a „stečajni upravnik je svesno propustio da o tome obavesti Privredni sud“.

„Odbor poverilaca se nikada od 2016. godine nije sastao niti razmatrao obaveštenje o nameri, planu prodaje, načinu prodaje i rokovima prodaje“, navodi se u obrazloženju.

Odbor poverilaca je, kako je istaknuto, ovlašćen da uloži primedbu na procenu vrednosti imovine po Zakonu o stečajnom postupku, a da bi to izbegao, stečajni upravnik (ALSU) je „svesno započeo prodaju imovine bez formiranog Odbora poverilaca i po ceni znatno nižoj od tržišne“.

Zgrada Geneksa proglašena kulturnim dobrom

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.