Srbija

12.02.2024. 12:17

RTS

Autor: Nova ekonomija

Borba protiv lažnog meda, najvažniji zadatak Evropskog pčelarskog saveza

Foto: Pixabay

Srbija

12.02.2024. 12:17

Osnivačka skupština Evropskog pčelarskog saveza održana je prošle nedelje u Beogradu, u okviru 15. po redu državnog Sajma pčelarstva. Evropski pčelari biće udruženi u borbi za spas pčelarstva, koje kako se ističe, najviše ugrožava lažni med.

Pčelarske organizacije evropskih zemalja održale su osnivačku skupštinu Evropskog pčelarskog saveza (EBA), rekao je gostujući na Radio-televiziji Srbije (RTS) predsednik Pčelarske unije Slovenije (ČZS) Boštjan Noč.

Statut udruženja usvojen je na osnivačkoj skupštini, a pčelarske organizacije imaju rok od mesec dana za davanje saglasnosti na statut, nakon čega će sprovesti izbore i registrovati uniju.

Šta je falsifikovani med?

„Taj med ne vredi ništa, to nije med, to se ne sme zvati med. To je neka šećerna smeša. Danas je idealna prilika na tržištu da potrošači direktno iz ruke pčelara kupuju pravi med. I ja uvek kažem, najbolji med bilo gde u svetu je direktno iz ruke pčelara“, savetuje Noč.

Kako je saopšteno prošle sedmice, svrha Evropske pčelarske asocijacije biće očuvanje ugroženog pčelarstva, aktivna saradnja sa svim pčelarskim organizacijama u Evropi, podrška aktivnostima međunarodne pčelarske organizacije Apimondia, te skretanje pažnje na domaće evropske probleme.

Osim cilja da zaštiti pčelare, uloga Saveza biće i u zaštiti potrošača meda koji su ugroženi, jer se trenutno na tržištu nalazi velika količina falsifikata meda.

Lažni med i pesticidi

Na svetskom tržištu ima 50 odsto falsifikata meda, ljudi ga uopšte ne prepoznaju, a taj med pčele ni videle nisu. Noč ističe da je najveći problem što falsifikovani med teško prepoznaju i laboratorije.

Jedan od prvih zadataka na kojima će raditi Evropski savez pčelara je uvođenje jedinstvene metode i laboratorije koja će za celu Evropu utvrđivati šta je falsifikat meda.

„Zbog oprašivanja, 30 posto hrane ne bi bilo, ako ne bi bilo pčela. Evropa treba da uvede kvote za uvoz meda iz trećih država, jer samo na takav način pčelarstvo može preživeti. Bez pčelara i pčela, nema hrane“, ukazuje Noč.

Jedan od velikih problema je i nekontrolisano trovanje pčela pesticidima. Noč smatra da cela Evropa mora imati ista pravila za pčelarstvo. To znači da cela Evropa mora ukloniti sve ono što šteti pčelama i uvesti strože standarde.

Slovenija je bila inicijator Svetskog dana pčela, koji je Opšta skupština UN proglasila krajem 2017 godine. Od 2018. obeležava se svake godine 20. maja, na rođendan pionira modernog pčelarstva i jedan od najvećih pčelarskih stručnjaka Antona Janše.

Dan pčela ima za cilj da podigne svest o važnosti pčela i svih drugih oprašivača za poljoprivredu i biodiverzitet.

Pčelari traže strožu kontrolu kvaliteta meda

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.