Vesti iz zemlje

09.09.2019. 15:06

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

BOŠ: Finansijska podrška EU za smanjenje nezaposlenosti mladih

Ceremonija potpisivanja ugovora između Beogradske otvorene škole i organizacija civilnog društva sa Zapadnog Balkana, koje su na otvorenom pozivu za dodelu malih grantova nagrađene finansijskom podrškom od strane Evropske unije, organizovana je u petak, 6. septembra u Beogradu. 
Ukupni iznos grant šeme iznosi 150,000 eura. Ceremonija je organizovana od strane Beogradske otvorene škole, a učešće su uzeli i predstavnici Delegacije Evropske unije u Srbiji i predstavnici organizacija koje su dobile grantove.
Nezaposlenost mladih na Zapadnom Balkanu je zabrinjavajuća, među najvišim u svetu. U Albaniji stopa nezaposlenosti među mladima je 28.3%, 29.4% u Crnoj Gori i 29.7% u Srbiji, do 38.8% u Bosni i Hercegovini, 45.4% u Severnoj Makedoniji i 55.4% na Kosovu* (2018).
IMG 0580
Foto: BOŠ
Kako bi  odgovorila na ove izazove, Beogradska otvorena škola je pokrenula regionalni projekat WeB4YES (Western Balkan Civil Society Organizations for Youth Employment Support) koji podstiče inovativne međusektorske inicijative i kreiranje prilika za unapređivanje zpošljivosti i zaposlenja mladih sa Zapadnog Balkana. Cilj projekta je da odgovori na izazov  nedovoljne saradnje aktera civilnog društva i javnog sektora na Zapadnom Balkanu u procesu donošenja praktičnih politika i donošenju odluka u sklopu procesu reformi koji se tiču nezaposlenosti mladih. 
WeB4YES tim je sproveo regionalno istraživanje kako bi identifikovao glavne izazove koji se tiču zapošljivosti mladih, aktivnih mera zapošljavanje, podsticajnog okruženja za preduzetništvo mladih i preduzetničko učenje. Na osnovu izveštaja, regionalnih i nacionalnih konsultacija sa predstavnicima javnog, poslovnog i sektora organizacija civilnog društva, identifikovani su ključni praktično-politički izazovi relevantni u svim zemljama Zapadnog Balkana. Predlozima praktičnih politika dat je set preporuka koje adresiraju važne aspekte zaposlenosti i preduzetništva mladih. Ove preporuke se koriste za zagovaranje  za promene u strateškom i zakonodavnom okviru obrazovanja, zapošljavanja  i preduzetništva mladih u regionu Zapadnog Balkana.
Pored nacionalnih kampanja javnog zagovaranja, WeB4YES projektni tim je objavio  Poziv za dodelu finansijske podrške lokalnim organizacijama civilnog društva iz regiona Zapadnog Balkana. Nakon prikupljanja prijava, regionalna evaluaciona komisija je od ukupno 125 aplikacija izabrala 18 najuspešnijih organizacija čiji će projekti biti finansijski i mentorski podržani od strane WeB4YES inicijative.  
„Ova podrška osnažuje organizacije civilnog društva da daju doprinos u rešavanju problema koji se tiču zapošljivosti i preduzetništva mladih putem kampanja javnog zagovaranja na lokalnom nivou i stavljanja većeg fokusa na potrebe mladih u donošenju praktičnih politika“, izjavila je Jelena Manić Radoičić, programska menadžerka Beogradske otvorene škole dodajući da će „na ovaj način, organizacije civilnog društva sa Zapadnog Balkana ojačati svoje učešće u procesu donošenja odluka, dok će istovremeno kreirati programe za podršku zapošljavanja i preduzetništva mladih“.
Predstavnici organizacija koje su dobile finansijsku podršku učestvovali su od 5. do 7. septembra 2019. u treningu za jačanje kapaciteta, kako bi ojačali svoje veštine  i znanja za uspešnu implementaciju projekta. Tokom treninga učesnici su dobili od eksperata iz Beogradske otvorene škole uputstva o svim pojedinostima procesa implementacije projekta, ali i o planiranju kampanja javnog  zagovaranja. 
IMG 0587
Foto: BOŠ
„U sadašnjem kontekstu, programi kao što je WeB4YES su veoma značajni: u regionu gde je nezaposlenost mladih i dalje veoma visoka i gde su strukturne reforme u oblasti obrazovanja i obuke i dalje u toku, kako bi se bolje odgovorilo na potrebe tržišta rada, doprinosi organizacija civilnog društva u kreiranju, implementaciji i monitoringu relevantnih javnih politika su ključni – naročito na nivou lokalne zajednice“ izjavio je Stefen Hudolin, šef operacija II sekcije Delegacije Evropske Unije u Srbiji. 
Podrška kroz grantove će omogučiti da ovih 18 organizacija implementira projekte na polju zapošljivosti  i preduzetništva mladih tokom 2019. i 2020. godine. Ugovore su svečano uručili Milorad Bjeletić, izvršni direktor Beogradske otvorene škole i Stefen Hudolin, šef operacija II Delegacije Evropske Unije u Srbiji.
Projekat WEB4YES podržan je od strane Evropske komisije u okviru programa „Osnaživanje civilnog društva i medija 2016-2017, Regionalne tematske mreže organizacija civilnog društva“ (Civil Society Facility and Media Program, Consolidating Regional Thematic Networks of Civil Society Organisations). WeB4YES projekat će trajati 36 meseci, počev od januara 2018. Koordinator projekta je Beogradska otvorena škola, a partneri na projektu su Asocijacija za demokratski prosperitet – ZID (Crna Gora), NGO Lens (Kosovo), Asocijacija Beyond Barriers (Albanija), Institut za omladinski razvoj – KULT (Bosna i Hercegovina), Nacionalni omladinski savet Makedonije i Međunarodni centar Olof Palme (Švedska).

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.