Brisel i Berlin dogovorili paket za spasavanje Lufthanze

Foto: Pixabay

Evropska komisija i Vlada Nemačke postigli su kompromis o paketu pomoći za Lufthanzu vredan devet milijardi evra, nakon što su pregovori umalo propali usled zahteva Brisela da avio-prevoznik proda deo vrednih aerodromskih slotova, prenosi Fajnenšl tajms (Financial Times).

Dogovor je postignut nakon višednevnih razgovora Brisela i Berlina o uslovima sporazuma.

Pre vikenda, nadzorni odbor Lufthanze je odbio da odobri paket za spas svog poslovanja, obzirom da su smatrali da su slotovi na duge staze previše vredni.

Lufthanza je uprkos tome saopštila da je pristala na uslove i da je odustala od unapred zakupljenih termina za sletanje i poletanje aviona na aerodromima u Frankfurtu i Minhenu. Avio-kompanija je pojasnila da je to ukupno tri ekskluzivna prava na poletanje i tri za sletanja po avionu dnevno za do četiri letelice.

"Opseg uslova koji je Evropska komisija je smanjen u odnosu na početak pregovora", dodala je Lufthansa.

Nemački prevoznik je rekao da su slotovi dostupni samo novim konkurentima na aerodromima u Frankfurtu i Minhenu tokom godinu i po dana, a da će biti rasprodati na aukciji, ako ni jedna kompanija u međuvremenu ne iskoristi ovu priliku.

Samo evropski konkurentske avio-kompanije koji nisu dobili značajnu državnu pomoć zbog posledica pandemije mogu da učestvuju u ovom dogovoru.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara