Vesti iz zemlje

13.11.2018. 14:57

Vlada Srbije

Autor: Aleksej Navaljni

Brnabić: Glavni ciljevi – članstvo u EU i da postanemo digitalni centar Balkana

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Berlinu da Srbija treba da se bori za to da bude među pobednicima četvrte industrijske revolucije jer bi nam to pomoglo da ostvarimo naš glavni cilj, a to je članstvo u EU.
Brnabić je u tekstu „Zidojče cajtunga“ o Srbiji istakla da naša zemlja želi revoluciju, koja treba da bude tiha, inteligentna i demokratska revolucija bitova i bajtova koja menja državu.
Srbija nije bila među pobednicima treće industrijske revolucije i zato treba da se bori za to da bude među pobednicima četvrte. Ova revolucija podrazumeva internet i umreženu privredu i Srbija želi da bude deo toga, iako smo sa digitalizacijom počeli tek pre nekoliko godina, objasnila je ona.
Njen san je, kako se navodi, Srbija kao neka vrsta digitalnog središta – digital hub za ceo Balkan, gde mladi i kvalifikovani ljudi treba da dođu da rade, umesto da odlaze na rad u Vankuver, San Francisko ili Berlin.
Premijerka je naglasila da Srbija ulaže približno 100 miliona evra u naučne projekte i inovativne infrastrukture, kako bi mladima bilo atraktivnije da ostanu ovde.
Vlada Srbije, kako je istaknuto, računa na sledeće – što je zemlja modernija, to će biti atraktivnija za investitore.
List podseća na to da je Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Srbije osnovana pre godinu dana i da od tada koordinira centralne baze podataka zemlje, IT-bezbednost, zaštitu podataka državne administracije, širenje državnih informacionih sistema i elektronskih usluga i mreža.
Takođe, kako je najavio, u planu su veliki infrastrukturni projekti, poput izgradnje novog data centra u Kragujevcu u vrednosti od približno 30 miliona evra, koja treba da počne na proleće 2019. godine, a u prvom planu je i izgradnja širokopojasne mreže.
Cilj nam je da sve osnovne i srednje škole u Srbiji u sledeće tri godine priključimo na širokopojasnu mrežu, kako bi u nastavi koristili digitalne udžbenike, podvukao je Jovanović.
Istovremeno, Brnabić je predočila da je u obrazovanju već napravljen veliki skok, pri čemu elektronska uprava pomaže u borbi protiv korupcije jer će Vlada raditi transparentnije i efikasnije.
Četvrta industrijska revolucija u Srbiji je tek počela i premijerka Brnabić veruje u to da takve stvari u njenoj zemlji mogu bolje da funkcionišu nego u drugim, većim državama, navodi se u tekstu.
To je prednost, možda po prvi put u našoj istoriji. Zato svima govorim – probudite se, ovo je naše vreme. Ako propustimo ovu šansu, moraćemo dugo čekati da je ponovo dobijemo, zaključila je predsednica Vlade.
Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić počela je drugi dan posete Berlinu radnim doručkom u Fondaciji Kerber, gde je sa članovima Bundestaga i predstavnicima fondacija „Konrad Adenauer“ i „Fridrih Ebert“ razgovarala o političkim i ekonomskim temama važnim za našu zemlju.
Premijerka je na skupu, kojem su prisustvovali i predstavnici drugih nemačkih neprofitnih i privrednih organizacija, govoreći o evropskim integracijama Srbije, istakla da je pristupanje Evropskoj uniji spoljnopolitički cilj naše zemlje.
Teme razgovora bile su i dijalog sa Prištinom, Berlinski proces, reforma pravosuđa i ustavne promene, kao i ekonomske i društvene reforme koje sprovodi naša zemlja.
Ona se na kraju upisala u Knjigu utisaka, i prenela zahvalnost na pozivu i razgovoru koji je vođen.
Predsednica Vlade se danas u Berlinu sastala i sa predsednikom Saveznog udruženja nemačkih privrednih komora (DIHK) Martinom Vanslebemom.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.