Vesti iz zemlje

15.08.2016. 11:32

N1

Autor: Nova Ekonomija

Brnabić: Vidim političku volju da se srede stvari u javnoj upravi

Vidim političku volju da se srede stvari u javnoj upravi, ali potrebna je mentalna spremnost. Dobar pokazatelj je to što od kad sam preuzela resor niko nije rekao da obratim pažnju na svoj kabinet, državne sekretare, pomoćnike ministra, kao ni na lokalne samouprave pod vođstvom SNS, izjavila je nova ministarka državne uprave Ana Brnabić.

Kako je rekla poziv u Vladu Srbije došao zbog iskustva koje ima u vezi sa reformom lokalne samouprave. Od svog ministarstva očekuje da radi efikasno.

„Imam punu podršku za reforme, ne bih ušla u Vladu da mislim da nije spremna za reforme, neke su usvojene u prethodnom mandatu. Nisam imala ličnih dilema, moje mišljenje je da je prošla Vlada bila reformska, da je Vučić sa svojim timom pokrenuo neke teške reforme, vidim energiju u ovoj Vladi, probaću da pomognem, ukoliko ne mogu moj posao preuzeće neko drugi“, kaže Brnabić.

Ona smatra da su u Ministarstvu lokalne samouprave dobro rađeno u prethodne dve godine i da su postavljene neke sistemske stvari.

„Zakon o inspekcijskim poslovima je odličan, zakon o opštem upravnom postupku takođe. Važni su implementacija i efikasnost i nadam se da ću svojim iskustvom pomoći u svemu tome jer je dosta zahtevan resor“, navodi ona.

Na pitanje da li će državna uprava biti efikasna, Brnabić kaže da je i prethodna ministarka radila u prethodnom periodu i da ima stvari koje su vidljive za građane.

„Ne bih se složila da ništa nije urađeno, postoje stvari koje su vidljive za građane. Recimo elektronski upis u vrtić, novorođenu decu elektronski možete da prijavite. Želimo što više elektronskih servisa za građane i privredu, da se ne ide na šaltere, da sve što može državna administracija bude obavezna sama da sakupi. Pored toga, obuka državnih službenika, uradićemo ono što je urađeno sa reformom građevinskih dozvola.“

Brnabić ističe da je timski rad u Vladi veoma značajan, jer postoje zakoni koji se ne tiču samo jednog ministarstva.

„Recimo, zakon o finansiranju lokalnih samouprava je u nadležnosti minstarstva finansija i mi ćemo sarađivati sa njima. Naled je kritikovao taj zakon, kao i SKGO, mene raduje što je ministarstvo ostalo otvoreno za te primedbe kao i kabinet premijera, da se nacrt promeni kako bi se usvojile neke kritike. Nacrt zakona koji sam ja videla u subotu je mnogo bolji od onog koji je bio u opticaju“, kaže ministarka.

Kako je rekla, nada se da će neki stavovi Naleda „ući u Vladu“, jer su do sada imali konstruktivno partnerstvo i napravili dosta uspeha.

„To je energija koju je premijer želeo, neću zastupati stavove Naleda, ali očekujem da sarađujemo, kritike da budu konstruktivne, sa predlozima rešenja“.

O budućim koracima, Brnabić kaže da će biti mnogo više fokusa na javno privatno partnerstvo.

„Treba da koristimo finansije iz privatnog sektora, prvenstveno za projekte komunalne infrastrukture, sve što može da se finansira od strane privatnih investitora, a ne mora iz budžeta, a ostaje u vlasništvu lokalne samouprave, treba da se finansira od strane javno privatnog partnerstva“.

Govoreći o broju ljudi koji treba da napuste javnu upravu, Brnabić kaže da mora da pogleda analize gde treba da se smanji broj zaposlenih, gde da se poveća, a gde je potrebna obuka kako bismo dobili efikasnu i ljubaznu upravu.

„Drugačiji su prioriteti kada uđete u kabinet, vidite koliko stvari treba da se uradi, neke stvari nisu vidljive za građane, ali za privredu jesu, potrebno je vreme da se efekti odraze na građana i privredu. Razlika je kada kritikujete iz ugla privrede ili građana, najvažniji je dijalog, ne samo kritika već da čujemo rešenja, svi zajedno da vidimo šta treba da se uradi i da krenemo napred“, kaže Ana Brnabić.

Brnabić kaže da je bila spremna na pomen njene seksualne orijentacije.

„Vučić na konferenciji to nije rekao samoinicijativno, to je bilo pitanje. Jako je važno napomenuti da me nije predstavio kao gej ministra, bio je korektan, hvala mu na podršci“.

Ona kaže da nije aktivista LGBT zajednice, ali ističe da je prethodna vlada omogućila da se održi Prajd, na kome su učestvovali pojedini ministri i gradonačelnik Beograda i da su to vidljivi pomaci koje podržava.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.