Vesti iz zemlje

28.06.2017. 12:12

N1

Autor: Nova Ekonomija

Brnabić: Vlada nastavlja odlučnu borbu protiv kriminala i korupcije

Skupština Srbije počela sednicu o izboru Vlade Srbije, koja će sa Anom Brnabić na čelu imati 22 člana. Mandatarka za sastav nove vlade predstavlja svoj ekspoze i sastav kabineta.

Ana Brnabić najavljuje nastavak odlučne borbe protiv kriminala i korupcije, nastavak saradnje u okviru Partnerstva za mir, ali i nastavak reforme pravosuđa, rasterećenja sudova, ubrzanju postupaka i informisanja građana. 

Brnabić je rekla da treba biti ponosan na različitost i toleranciju srpskog društva u kojem živi 20 nacionalnih manjina i nastava se odvija na 15 različitih jezika.

Digitalizacija i obrazovanje prioriteti nove vlade

Mandatarka za sastav nove vlade Ana Brnabić kaže da su digitalizacija i obrazovanje među prioritetima nove vlade. 

Ona je, u ekspozeu u Skupštini Srbije, rekla da će digitalizacija da smanji odliv mozgova i istakla da je to prilika da se preokrene taj proces. 

„Digitalizacija će ubrzati ekonomski rast i povući razvoj celog društva. To nije stvar izbora, već neophodnost“, rekla je Ana Brnabić. 

Ocenila je da će digitalizacija poboljšati standard i kvalitet života građana, povećaće efikasnost i pružiti jeftinije usluge i kreirati novu vrednost u skoro svim oblastima života i rada. 

„Iako se vezuje za tehniku, ona je više od toga, to je šansa za bolja radna mesta, ona je prilika da zaustavimo odliv mozgova“, naglasila je Brnabić. 

Ona je rekla da obrazovanje treba da postakne inovacije, i obezbedi mladima nove veštine, kao i da podstakne decu da stiču funkcionalna znanja i da razmišljaju. Brnabić je rekla da je cilj da povratimo poverenje javnosti u obrazovni sistem. Od velikog značaja je, kako je rekla, dualno i preduzetničko obrazovanje.

Brnabić kaže da je cilj buduće vlade da napravi društveni dogovor o tome šta je potrebno uraditi kako bi Srbija ušla u red uspešnih država. Iznoseći ekspoze pred narodnim poslanicima, Ana Brnabić je kazala da nijedna Vlada Srbije u poslednjih 10 godina nije započela mandat „sa tako dobrim stanjem u budžetu“.

„Državna kasa je u dobrom stanju, inflacija je u planiranim granicama, zatičemo suficit u budžetu, imamo trend smanjenja javnog duga i deficita platnog bilansa. Nijedna vlada u poseldnjih 10 godina nije započela mandat sa tako dobrim stanjem u budžetu“, kazala je mandatarka. 

Vreme izazova

Ona je ocenila da je vreme u kome živimo „puno izazova na koje moramo da odgovorimo, hrabro, odlučno i sa vizijom kuda idemo“.

„Danas stojim pred vama jer želim da vam predstavlim ciljeve Vlade, da se usaglasimo oko prioriteta i napravimo društveni dogovor, šta zajedno možemo i moramo da postignemo da bismo Srbiju uveli u red uspešnih država“, istakla je mandatarka Ana Brnabić, koja je uverena da će vreme pokazati hrabrost da se pomeraju granice i zakorači u budućnost.

„Čast je služiti svojoj zemlji i gledati kako se ona menja na bolje, kao rezultat rada i napora svih građana“, rekla je ona. 

Brnabić je izjavila i da je pratila intenzivnu debatu koja je pratila njeno imenovanje i veruje da su se mnogi pitali zašto na to ne odgovora. 

„To je bio moj odgovor, imala sam cilj pred sobom i danas stojim ovde pred onima koji su me popdžavali i onima koji su me osporavali. Izlažem program i verujem da će ova vlada imati rezultate, koje neće moći da ospore ni oni koji su o meni govorili sa podsmehom“, naglasila je Brnabić.

Nemački i američki ambasador slušaju ekspoze

Sa galerije sednicu posmatraju predstavnici diplomatskog kora, među kojima su i ambasadori SAD Kajl Skat i Nemačke Aksel Ditman.

Početak sednice kasnio 35 minuta pošto je, kako je rekla predsednica parlamenta Maja Gojković, pozlilo jednom od ministara. Lider radikala Vojislav Šešelj rekao da je pozlilo Aleksandru Antiću.

Ana Brnabić je predložila 18 resornih ministara i tri ministra bez portfelja. Među njima su i četiri potpredsednika Vlade.

Ona je ostavila 18 starih ministara koji su bili deo Vlade Aleksandra Vučića i predložila tri nova.

Predložila tri nova ministra

Novi su potpredsednik Socijalističke partije Srbije Branko Ružić, koji je predložen za ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu, beogradski sekretar za ekologiju i član SPS-a Goran Trivan je predložen za ministra zaštite životne sredine, a predsednik Srpske narodne partije Nenad Popović predložen je za ministra bez portfelja zaduženog za inovacije.

Rok za izbor vlade je 30. jun u ponoć.

Za izbor nove Vlade potrebno je da glasa 126 poslanika od 250 koliko ima Skupština Srbije.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.