Vesti iz zemlje

11.05.2017. 14:09

Autor: Nova Ekonomija

Carinici sprečili šverc tableta za potenciju vrednih skoro milion evra

Carinici su 9. maja, na graničnom prelazu Preševo, sprečili da u zemlju uđe tovar krijumčarenih lekova, pre svega tableta za potenciju, vrednih gotovo milion evra.

U saopštenju Uprave carina Srbije se navodi da je slučaj otkriven kada je tokom popodneva na red za pregled došao kamion aerodromskog prevoznika iz Skoplja koji je pošiljku lekova iz Indije trebalo da preveze do beogradskog aerodroma. 

U dokumentaciji je kao primalac pomenutog tovara lekova naznačena Air Serbia, posredstvom koje je on navodno trebalo da bude upućen u Beč, dok je kao krajnji korisnik navedena firma iz Banjaluke. 

Carinici na prelazu Preševo su već nakon inicijalnog pregleda uočili mnogobrojna neslaganja iako je tovar pratila dokumentacija sa garancijom izdatom u Makedoniji i navedenom vrednošću od svega 7.000 evra. 

Službenici su u tom kamionu otkrili niz raznih nepravilnosti, pa je tako za neke lekove utvrđeno da ih ima više nego što je u dokumentaciji prijavljeno, dok je bilo i nekih koji uopšte nisu bili prijavljeni, a otkriveni su u tovaru.

Najviše je bilo leka za potenciju „kamagra 100“, čijih je 40.000 tabli prijavljeno, a u tovaru se nalazila šest puta veća količina. Pronađeno je ukupno 253.800 tabli, što znači da je otkriven višak od čak 213.800 tabli od po 4 tablete. Procenjena vrednost tekoličine „kamagre“ je gotovo 850.000 evra. 

Prilikom procene vrednosti robe uzima se u obzir najpovoljnija cena koju je moguće naći na tržištu, tako da zapravo kada bi se kao reper uzela neka viša cena koju je moguće naći u slobodnoj prodaji, tržišna vrednost ove zaplene bi mogla da se popne i na 1,5 milion evra. 

U tovaru se nalazilo i 1.000 kutija leka „cenforce 200“ koji uopšte nije bio prijavljen, kao ni 500 kutija leka „sildalis“ koji se takođe koriste kod problema sa potencijom. Vrednost samo ovog dela neprijavljenog tovara procenjena je na 130.000 evra. 

Pretpostavlja se da pomenuti tovar i nije trebalo da stigne u Beč, već da je ideja bila da završi na crnom tržištu u zemlji. Međutim, navodi se u saopštenju, carinici su posebnu pažnju poklonili ovom tovaru imajući u vidu da je krijumčarenje lekova za potenciju aktuelan fenomen.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.