FOTO: Max Pixel

Cena benzina u Srbiji smanjena za tri dinara

FOTO: Max Pixel
Prosečna maloprodajna cena benzina u Srbiji u prethodne tri nedelje smanjena je za 2,71 dinar po litru, a dizela za 85 para.

Cene goriva na benzinskim stanicama u Srbiji, kao i u svim zemljama u regionu su, kako se navodi u saopštenju Udruženja naftnih kompanija Srbije, u padu zbog smanjenja cena benzina i dizela, a pojeftinjenje bi bilo veće da dolar ovih dana ne beleži najviše vrednosti u poslednjih godinu dana i u odnosu na evro i na dinar. 

Nafta brent je prethodnih dana pojeftinila i u protekli utorak je koštala 65,47 dolara za barel, što je poslednji put zabeleženo polovinom marta ove godine, ali je poslednja dva dana prodavana po 66 dolara. 

"Cena sirove nafte na globalnom tržištu nije jedini, ali je veoma bitan parametar koji utiče na cenu goriva u svim zemljama na svetu, ali kojom brzinom će se skok, ili pad cene sirove nafte odraziti na cene na benzinskim stanicama, zavisi pre svega od uslova poslovanja na svakom od tržišta pojedinačno", navelo je UNKS. 

Dodaje se da brzina promena maloprodajnih cena najviše odstupa, od zemlje do zemlje, kada se dešavaju upravo ovako, "nagli lomovi na svetskom tržištu nafte kao što je to bilo u poslednja četiri meseca". 

Polovinom avgusta barel brenta se prodavao za 70,76 dolara, 3. oktobra za 86,29 ili 22 odsto skuplje, a 13. novembra cena je pala na 64,47 dolara. 

"Većina svetskih analitičara najavljuje da će se, ukoliko ne bude većih političkih tenzija, cena nafte stabilizovati", navelo je UNKS. 

Prosečna cena benzina BMB u Srbiji je manja nego u Grčkoj (1,605 evra po litru), Albaniji, Hrvatskoj, Sloveniji, Crnoj Gori i Mađarskoj, a veća je nego u Rumuniji, Bugarskoij, BiH i Makedoniji i iznosi 1,308 evra po litru. 

Dizel je najskuplji u Albaniji (1,469) i Grčkoj, a na trećem mestu u regionu je Srbija gde je litar 1,427 evra. 

Srbija je na trećem mestu u regionu i po prosečnim cenama TNG autogasa (0,724 evra po litru) jer je skuplji nego u Sloveniji, CG, Hrvatskoj, Rumuniji, Makedoniji, BiH, Bugarskoj i Albaniji, a jeftiniji nego u Grčkoj (0,877 evra po litru) i Madjarskoj. 

U Srbiji se, kako je navelo UNKS, naplaćuje akciza na evropremijum BMB 95 u iznosu od 54,94 dinara po litru i porez od 25,8 dinara, na evrodizel akciza je 56,5, a porez 28,15 dinara po litru, dok je akciza na autogas 23,6 dinara a porez 14,28 dinara po litru.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.