Vesti iz zemlje

11.03.2024. 16:43

Nova ekonomija

Autor: Nevena Petaković

Cene ugostiteljskih usluga više za 10,2 odsto u februaru

Foto: Pixabay

Cene ugostiteljskih usluga (hrana, piće u ugostiteljskim objektima, prenoćišta..) u februaru su bile više u proseku za 10,2 odsto u odnosu na februar prošle godine, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Topla i hladna predjela u ugostiteljskim objektima su u februaru u proseku bila skuplja za 10,2, pečenja, jela po porudžbini za 9,7 odsto, a variva 9,5 odsto u odnosu na februar 2023. godine.

Cene salata u ugostiteljskim objektima bile su u proseku više za 8,8 odsto u odnosu na februar 2023. godine.

Cene bezalkoholnih pića u ugostiteljskim objektima su u odnosu na februar prošle godine bile veće za 10,3 odsto, a alkoholnih pića za 8,7 odsto.

Prenoćišta su u februaru bila skuplja za 15,3 odsto u odnosu na prošli februar.

Indeksi cena ugostiteljskih usluga predstavljaju meru promene opšteg nivoa cena usluga u ugostiteljskim objektima. Izveštajne jedinice su hoteli i restorani.

Za svaku vrstu jela i pića prepisuju se cene iz cenovnika (u vreme ručka) koji važi na dan snimanja. Cene prenoćišta se prepisuju iz cenovnika na recepciji.

Istraživanjem je obuhvaćeno oko 40 vrsta ugostiteljskih usluga, jela, pića i prenoćišta. Cene se prate u 96 ugostiteljskih objekata na teritoriji Srbije.

Da li će cene hrane da miruju?

 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.