Vesti iz zemlje

31.05.2018. 08:32

N1

Autor: Nova Ekonomija

Cicović: Bolna tačka imovinsko-pravni odnosi i katastar

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić rekao je da je vrednost investicija u elektroenergetski sektor veća od tri milijarde evra.

On je na konferenciji „Investicije i novi kapaciteti – garant energetske bezbednosti“ rekao da se investira u nove kapacitete i u modernizaciju postojećih.

„Ključni uslov za sve investitore, osim političke i fiskalne stabilnosti je energetska bezbednost. Privrednici koji planiraju da ulažu u Srbiji, kada dođu, prvo pitaju da li ima dovoljno električne energije i gasa“, rekao je Antić.

Dodao je da je pitanje energetske bezbednosti pitanje „broj jedan u svim državama i geopolitičkim diskusijama i strategijama i da je to pitanje suverenosti i nezavisnosti zemlje“.

Investicije u energetici su, prema njegovim rečima od 2015. godine do 2017. godine, iznosile 1,2 milijarde evra.

„Ključna investicija je gradnja termoelektrane Kostolac B-3 snage 350 megavata koja bi trebalo da bude završena i pokrene proizvodnju 2020. godine“, rekao je Antić.

Druga važna investicija je, kako je rekao, izgradnja vetroparka u Kostolcu snage 66 megavata i stavljanje u funkciju pet moravskih kaskadnih hidroelektrana, snage po 30 megavata.

On je dodao da se 100 megavata struje proizvodi iz obnovljivih izvora, sunčeve energije i biomase, a da će do kraja ove godine biti završeni i vetroparkovi, kapaciteta od 250 megavata u Alibunaru, Kovačici i Čibuku.

Dodao je da će se iz obnovljivih izvora obezbediti još 250 megavata struje do 2020. godine a da se radi nekoliko studija izvodljivosti za objekte u hidrosektoru.

Antić je istakao da se razmišlja i o „hidroreverzibilnoj elektrani čija bi izgradnja bila opravdana zbog cene kada je vršna potrošnja električne energije“.

„Dosta novca smo uložili u rudnik u Kolubari, otvoreno je polje G koje treba da popravi kvalitet uglja i povećan je kapacitet kopa u Drmnu“, rekao je ministar.

EPS revitalizuje hidroelektranu na Đerdapu, kao i blok A4 u termoelektrani Nikola Tesla (TENT) u Obrenovcu čime će se, kako je rekao, povećati rok trajanja i kapaciteti od pet do deset odsto.

Dodao je da je doneta odluka da se blokovi A1 i A2 u TENT-u ne zatvaraju, već da se uradi kapitalna revitalizacija.

Antić je rekao da se investira i u prenosni sistem i distributivnu mrežu kako bi se smanjili gubici, a da su za nekoliko poslednjih godina smanjeni za četiri odsto.

On je na pitanje kako će EPS ispuniti zahteve Ministarstva za zaštitu životne sredine rekao da EPS ulaže „značajna sredstva u zaštitu životne sredine i da veruje da će se naći balans“.

Direktor Sektora za ključne investicione projekte u EPS-u Vladimir Marković rekao je da je u toku realizacija procesa odsumporavanja u TENT-u A i da je u rudnike uloženo 365 miliona evra.

„Najmlađi elektroenergetski blok u EPS-u star je 26 godina, a najstariji 62 godine“, rekao je Marković.

Dodao je da predstoje poslovi i na revitalizaciji Vlasinskih hidroelektrana koje nikada nisu imale kapitalni remont, kao i na modernizaciji Moravskih i Ibarskih hidroelektrana.

Rukovodilac u Sektoru za ključne investicione projekte EPS-a Dragoslav Cicović rekao je da je planirana rekonstrukcija 13 malih hidroeletrana, uglavnom u zapadnoj Srbiji i izgradnja dve nove.

On je istakao da EPS u realizaciji investicija nailazi i na prepreke koje su sada najizraženije kod izgradnje vetroparka u Kostolcu.

„Bolna tačka su imovinsko-pravni odnosi i katastar. Ne nailazimo na razumevanje i imamo problema koji su veći u većim sredinama“, rekao je Cicović.

Dodao je da su dodatni problem i procedure kod javnih nabavki koje se prolongiraju kada ne mogu da se reše imovinski odnosi, a to iziskuje anekse ugovora.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.