Vesti iz zemlje

14.06.2017. 11:02

N1

Autor: Nova Ekonomija

Ćorović: Pokret Saše Jankovića u teškoj situaciji

Pokret slobodnih građana, Saše Jankovića, u teškoj je situaciji, sve što se radi – radi se bez novca i mnoge stvari „fulaju“, rekla je članica predsedništva Pokreta Aida Ćorović gostujući u Novom danu televizije N1.

Akademik Dušan Teodorović napustio je predsedništvo Pokreta, a Aida Ćorović kaže da između Teodorovića i Jankovića nema suštinskih razlika, već razlika u osećaju dinamike i brzine rešavanja problema. Dodaje da je stav akademika bio da stvari treba brže rešavati.

„Moram da kažem da onaj ko nije pravio organizaciju ne zna da je to užasno težak posao, pogotovo kada ste potpuno bez novca. Pogotovo kada se na svakom koraku ispoljava moć i sila i vrše se pretnje i pritisci na potencijalne članove. Ono što je činjenica je da su profesor Teodorović i njegova supruga dali nemerljivi doprinos u predsedničkoj kampanji, on je bio jedan od najgorljivijih članova u kampanji“, rekla je Ćorović.

Gošća Novog dana dodaje da je profesor Teodorović jedna od osoba koje su joj vratile poverenje da Srbija nije nepovratno izgubljena i da se ne oseća kao aptrid.

Ona ističe da u pokretu postoje veoma dinamična diskusija i dijalog i da to pokazuje njihovu vrednosnu orijentaciju.

„Mi nismo stranka, politička organizacija koja pokušava da stvori jednu potpuno novu politićku paradigmu“, kaže Ćorović.

Upitana o stavu pokreta prema političkim strankama, Ćorović kaže da se ne bi pravio pokret kao poseban entitet da je ideja bila da u njemu učestvuju postoeće političke partije.

„U pokretu pokušavamo da nađemo jedan novi model koji će da stvori jedan širi front za diskusiju i različita mišljenja. Ta dinamika traži vreme, na žalost jedino što nemamo trenutno je vreme“, ističe gošća Novog dana.

Saša Janković prisustvovao je skupu koji je održan na dan polaganja zakletve Aleksandra Vučića, a na kojem su bili predsednici opozicionih političkih partija. Aida Ćorović kaže da joj je žao što je na protestu propušteno da se kaže da to nije bilo okupljanje opozicije, ali da demokratski principi moraju važiti za sve, bez obzira na ideološke i vrednosne razlike.

„Tog dana je trebalo da bude poslat zahtev da hoćemo fer izbore u budućnosti, ok regulatorna tela i nove izborne procedure. Time demonstriramo da hoćemo jednake šanse, da nam početna crta bude jenaka i ista za sve. Ako ja branim neki demokratski princip, on ne može važiti samo za mene, on mora važiti i za Boška Oradovića“, istiće Ćorović.

Upitana o mogućnosti da Saša Janković bude novi lider opozicje, gošća Novog dana kaže da niko u pokretu nema takve pretenzije, već da su skoncentrisani na formiranje unutrašnje strukture pokreta i novog modela ponašanja.

„Sada moramo da pravimo unutrašnju dinamiku, stvaramo nešto što je novi model ponašanja, da zovemo što više ljudi da se uključe, da se na lokalu rešavaju lokalne teme, a ne da se vodi globalna politika. S druge strane, i od Jankovića se očekuje da razgovori sa opozicijom budu dinamični. To je veoma važno, jer je Srbija u velikom problemu“, objašnjava članica predsedništva Pokreta slobodnih građana.

O mogućnosti da se Saša Janković kandiduje za gradonačelnika Beograda, Ćorović kaže da se o tome nije još razgovaralo.

„Ali tražimo i tragamo za najboljim ršenjem. Najlakše bi bilo da nas petoro sednemo i dogovorimo se. Međutim, trudimo se da o svakoj odluci diskutujemo, pre svega među ljudima iz Apela 100. Možda je važnije da stvorimo prvo unutrašnju dinamiku, a nisu poslednji izbori“, zaključuje Ćorović.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.