Vesti iz zemlje

29.01.2024. 12:06

Forbes Srbija

Autor: Nova ekonomija

Crna Gora: Najviše stranih preduzeća dolazi iz Srbije

Papiri, dokumentacija, preduzeća Izvor: Pixabay

Papiri, dokumentacija, preduzeća

U Crnoj Gori je u 2022. godine bilo ukupno 685 predstavništava stranih preduzeća, koje su imale više od dve milijarde evra prometa, pokazaju podaci crnogorske Uprave za statistiku (Monstat). Najviše firmi je u vlasništvu državljana Srbije – 162. One su u 2022. godini ostvarile promet od oko 557,8 miliona evra, piše Forbes Srbija.

Nakon Srbije, najviše firmi imaju državljani Turske, ukupno 58. Preduzeća u njihovom vlasništvu ostvarila su promet od 69,8 miliona evra u 2022. godini.

Iz Bosne i Hercegovine bilo je 29 filijala koje su imale promet od oko 65 miliona evra, iz Slovenije 28 (242,2 miliona evra), a iz Hrvatske 20 sa ukupnim prometom u 2022. od 128,26 miliona.

Iz Monstata je objašnjeno da statistika stranih filijala opisuje delatnost poslovnih subjekata koji su rezidenti u izveštajnoj državi – Crnoj Gori, a pod kontrolom su stranih poslovnih subjekata (pravnih i/ili fizičkih lica).

„Posmatrani su poslovni subjekti u kojima je učešće stranog kapitala (jedne ili više zemalja) u ukupnom kapitalu 50 odsto i više“, naveli su.

Forbes Crna Gora je od Monstata tražio spisak preduzeća u stranom vlasništvu, ali iz statističkog zavoda ih nisu dostavili uz obrazloženje da su podaci poverljivi.

„U skladu sa članom 56 Zakona o zvaničnoj statistici i sistemu zvanične statistike individualni podaci o fizičkim ili pravnim licima su poverljivi i predstavljaju službenu tajnu, stoga nismo u mogućnosti da vam dostavimo tražene podatke“, kazali su.

Prema podacima Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS), kao delovi stranih društava u vlasništvu državljana Srbije u Crnoj Gori su registrovani, na primer, Industrija mesa Topola, Messer tehnogas, Turistička agencija Putnik, Hemofarm, Siemens energy, Elnos, Zdravlje Leskovac, Energoprojekt hidroinženjering…Radi se o aktivnim preduzećima.

Kao delovi stranih društava iz Hrvatske su registrovani Konstruktor, Marana, Akuo energy, iz Slovenije Drava vodnogospodarsko podjetje…Iz BiH to su Al džazira, Welting, a iz Turske Mass – Gintas is ortakligi, Kon elektromekanik Sanayi, Turk Hava Yollari…

Prema podacima iz registara, značajan broj preduzeća u stranom vlasništvu je u registrovan u Crnoj Gori kao akcionarska društva (AD) ili društva sa ograničenom odgovornošću (DOO).

Pretragom registara, Forbes Crna Gora je došao do podatka da je u Crnoj Gori više od 800 društava sa ograničenom odgovornošću čiji su vlasnici, ili imaju udela u vlasništvu, državljani Srbije, kao i oko 30 akcionarskih društava.

Među DOO čiji su vlasnici iz Srbije najpoznatiji su M:tel, Nova M, Swisslion Takovo, Temaso…Od AD u kojima vlasništvo imaju srpski državljani najpoznatiji su UNIQA, Generali osiguranje, Poliex.

Javnosti je poznato da srpski biznismen Miodrag Kostić ima značajne udele (više od 30 odsto) u Budvanskoj rivijeri i preduzeću Sveti Stefan hoteli, ali se to ne prikazuje u registrima jer je to vlasništvo registrovano na Kostićevu kiparsku kompaniju.

Državljani Hrvatske imaju udeo u 24 DOO, kao što su Mining mont, Job brokers Zarakop, zatim u devet AD – Ulcinjskoj i Budvanskoj rivijeri, Cemexu, Sveti Stefan hotelima, Crnogorskom Telekomu, Crnagoraputu…

Slovenci imaju vlasništvo u skoro 20 DOO (NLB, Petrol) i 15-ak AD (Zetatrans, Sava osiguranje, MIG, Port of Adria), a iz BiH u 40 DOO i nekoliko AD (Čelebić invest, Autoremont Osmanagić, Alpmont…).

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.