Vesti iz zemlje

01.06.2016. 16:15

Miloš Obradović

Autor: Nova Ekonomija

Crne liste direktora od danas na sajtu APR-a

Agencija za privredne registre od 1. juna počinje sa evidentiranjem odgovornih lica u preduzećima protiv kojih je doneta sudska presuda ili rešenje nekog državnog organa što bi trebalo da poboljša privredni ambijent, odnosno uvede neki sistem reputacije u privredi teško opterećenoj nelikvidnošću, neplaćanjem i prevarama.

Nezvanično crna lista direktora, a zvanično „evidencija privremenih ograničenja prava lica“ zasnivaće se na informacionoj platformi koja će povezivati na desetine državnih institucija, pre svega sudove, inspekcije, Poresku upravu… 

Prema rečima direktora APR-a Zvonka Obradovića ove institucije treba da imenuju lica koja će unositi podatke ili direktno u aplikaciju ili će slati papire u APR.

„Znaće se ko unosi podatke, jer se radi o osetljivim informacijama. Unos mora sadržati podatke o tome koja mera se unosi i na šta se ona odnosi i to što je preciznije moguće, jer proizvodi direktne efekte, kao na primer uskraćivanje registracije novog pravnog lica što ranije nismo imali“, rekao je Obradović.

Kako je naveo, u ovom registru biće dve vrste podataka. Pored podataka o statusima i finansijskim izveštajima kompanija dobija se i novi kvalitet uvidom u problematične kompanije.

„Ja ne bih ovo nazvao registrom loših direktora jer će se primenjivati na sva lica koja imaju određene uloge u privrednim subjektima. Ove informacije će uticati na profesionalnu reputaciju. To je informativni karakter registra. Druga vrsta podataka su mere, njihov unos je već počeo i to iz domena Poreske uprave. Iz pravosuđa to nije toliko zastupljeno,jer neke statistike govore da se svega oko 1.000 mera godišnje izdaje u sudovima“, objasnio je Obradović.

Mera zabrane ili ograničenja će morati da bude vremenski određena, jasna na koga se odnosi, a podaci će se unositi prema standardu po kom se unose podaci u Agenciju za privredne registre. Ovo je važno jer, kako ističe direktor APR-a, do sada se nisu poštovali standardi pa je bilo situacija da od nadležnog organa pristigne mera zabrane, a u APR-u ne mogu da utvrde o kom privrednom subjektu se radi.

Zbog zakona o zaštiti ličnih podataka lični podaci osoba u kaznenoj evidenciji neće biti objavljivani, a biće objavljivani samo podaci o privrednim subjektima koji su i inače javni. Neće biti automatskih zabrana već će nadležni organ morati da dostavi informaciju Agenciji i to po zakonu u roku od tri dana od donošenja mere.

U praksi na ovom spisku naći će se svi koji budu osuđeni zbog privrednih prestupa, utaje poreza ili protiv kojih neka od više od 30 inpekcija donese rešenje. U registru će se naći samo aktivna rešenja i nakon njihovog isteka roka oni će biti brisani.

Neke od mera koje mogu biti izrečene su zabrana ili ograničenje obavljanja poslova, zabrana raspolaganja novcem ili udelima u kompaniji, zabrana obavljanja dužnosti odgovornom licu u preduzeću…

Na predstavljanju registra bio je i ministar privrede u tehničkoj vladi Željko Sertić koji je ocenio da će ovaj registar  biti dobar alat.

„Pomoću njega ćemo moći da pratimo i objavljujemo svakog ko je prekršio zakon i da ga, u tom slučaju,

onemogućimo da dalje raspolaže udelima, novcem u privrednim društvima, ako su nadležni organi izrekli takve mere“, istakao je ministar Sertić.

Na ovom projektu radilo se tri godine, a započet je na osnovu bilateralnog sporazuma Norveške i Srbije. Upravo je Norveška donirala 700.000 evra za realizaciju projekta pre svega nabavku softvera, dok je APR izdvojio 100.000 evra za nabavku hardvera.

Ambasador Norveške u Srbiji Arne Sanes Bjornstad i sam advokat koji se bavio korporativnim pravom i bankrotstvima istakao je da je osnivanje kompanija možda i previše lako i da su iskustva pokazala da su potrebna ograničenja kako bi se sprečile zloupotrebe, kao što je proglašavanje stečaja kako bi se izbeglo plaćanje dugova ili poreza.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Svasta. Nema od toga nista. Ja sam propusila u bolnici. Svi puse nude ti cugare ,stres. Dimili smo kao ludi. Sad zapalim ponekad da me mine zelja, a kad dodjem na odmor u Srbiju me gasim. Volim da purnjam

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.