Vesti iz zemlje

26.09.2016. 09:58

Blic

Autor: Nova Ekonomija

Da biste dobili kredit nekim bankama morate reći da li ste politički eksponirani

U poslednje vreme banke su znatno snizile kamate na većinu kredita, te su te pozajmice postale dostupnije. Ipak, to ne znači da će vas bankari poštedeti ozbiljnog propitivanja na razgovoru za odobravanje kredita.

Kad podnesete zahtev za kredit, banke se neće zadovoljiti samo računima na uvid, već traže i broj fiksnog, mobilnog i telefona na poslu. Interesuje ih da li su budući klijenti u braku, da li imaju stan, kuću ili vikendicu. Ukoliko ne, interesuje ih da li žive s roditeljima ili su podstanari, ako jesu, koliko plaćaju kiriju. Banke interesuje i da li njihovi potencijalni klijenti imaju automobil, koje marke i koliko je star. Idu i dalje, zanima ih devojačko prezime vaše majke, na kom spratu živite, na šta ćete da potrošite novac od keš kredita. O velikoj predostrožnosti banaka više puta je govorio i biznismen Miodrag Kostić, koji tvrdi da banke znaju i broj cipela koji nosi.

Naravno, procedura je složenija što je rok otplate duži, a iznos na koji se zadužujete veći, pa je prirodno da je najteže dobiti stambeni kredit. Ono na šta može da se računa jeste lična karta na uvid, potvrda o zaposlenju, kao i izveštaj Kreditnog biroa. Taj izveštaj je krvna slika dužnika, da li je klijent bio revnosan u ranijoj otplati kredita.

Neke banke pre odobravanja kredita čak žele i da znaju da li je klijent politički eksponiran. Sva ova pitanja često nerviraju potencijalne klijente, ali zbog potrebe za kešom odgovaraju na sva rešetanja.

NBS ne propisuje pitanja koja bi banke trebalo da postavljaju klijentima. Zakonom je samo propisano da su banke dužne da upoznaju klijenta, tako da banke ponekad preteraju.

„Pitali su me na kom spratu živi moja tetka, jer sam rekao da sam prijavljen kod nje na adresu. Zatim devojačko prezime moje majke. Naravno, pitanja o plati i ranijim dugovanjima sam očekivao, ali sam se malo iznenadio ovim ostalim pitanjima. Ne smeta mi, za devojačko prezime majke rekli su da je pitanje bezbednosti ako izgubim karticu, pa neko pokuša da sazna preko kol centra neke podatke, operater ga pita za lične podatke koji svakako nisu svima poznati“, kaže Anrija Cvetković (32), programer iz Niša.

U bankama kažu da su ta pitanja samo stvar procedure i da ne postoji mogućnost zloupotrebe ličnih podataka.

„Klijenti odgovaraju na sva pitanja. Ono što je najvažnije jesu podaci iz Kreditnog biroa i kreditna zaduženost, jer od njih zavisi da li će kredit biti odobren“, kaže za Blic jedan bankar.

Najneobičnija pitanja:

Koje je devojačko prezime vaše majke?

Na kom spratu živite?

Da li ste politički eksponirani?

Da li ste u braku ili vanbračnoj zajednici?

Da li imate automobil i koji?

Posedujete li vikendicu?

Da li ste podstanar?

Živite li sa roditeljima?

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.