Vesti iz zemlje

05.11.2013. 09:18

Danas

Autor: Nova Ekonomija

Da li će biti realizovana saradnja sa Al Dahrom?

Gotovo godinu dana nakon potpisivanja predugovora niko više ne govori o prodaji srpskih poljoprivrednih preduzeća kompaniji Al Dahra.
Tokom nedavne posete državne delegacije Srbije Abu Dabiju, najavljeni su novi mogući poslovni poduhvati Ujedinjenih Arapskih Emirata u našoj zemlji ali na iznenađenje javnosti gotovo ništa se nije moglo čuti o ranije najavljenoj kupovini osam srpskih poljoprivrednih kombinata.
Naime, sa kompanijom Al Dahra potpisan je predugovor o kupovini PKB korporacije iz Padinske Skele, Agrobačke iz Bača, Bratstva i jedinstva iz Neuzina, Dragana Markovića iz Obrenovca, Nova Gajdobre, Mladog borca iz Sonte, Omoljice i Vojvodine iz Starčeva. Na taj način bi kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata dobila pravo da upravlja zemljištem od 9.000 hektara. 
Predugovorom koji je u januaru bivši ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić potpisao u Abu Dabiju „u vezi sa projektom investicionog ulaganja u poljoprivredu između Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata“ predviđeno je da se formira zajednička nova kompanija. 
Al Dahra u okviru zajedničkog ulaganja ima obavezu da investira oko 200 miliona evra u osam poljoprivrednih državnih gazdinstava u Srbiji. Iznos od 100 miliona evra trebalo bi da bude uložen u izgradnju sistema za navodnjavanje i nabavku savremene opreme, dok će sa dodatnih oko 100 miliona platiti svoj udeo u zajedničkim preduzećima. 
Na osnovu tog uloga Al Dahra će steći 80 odsto udela, a preostalih 20 odsto kapitala biće u vlasništvu Srbije i Grada Beograda, koji ujedno neće imati obavezu da objedinjuju sredstva niti garancije, ali će zajedničkoj firmi da pruže logistiku. 
Očekivalo se da će ugovor o tom poslu biti potpisan u martu, a do kraja jula je trebalo da bude obavljen prenos imovine. Međutim, do danas to nije učinjeno, a kada će biti pokrenuta dogovorena procedura ne zna se ni posle posete srpske državne delegacije Abu Dabiju. 
Od Ministarstva poljoprivrede list „Danas“ nije dobio informaciju o čemu je ministar Dragan Glamočić razgovarao sa svojim kolegama u Abu Dabiju, ali im je naglašeno da posao vezan za kupovinu poljoprivrednih kombinata nije dogovaran od strane tog ministarstva. 
U Ministarstvu privrede (nastalom nakon smene Mlađana Dinkića i podele njegovog ministarstva finansija i privrede na dva dela) list u „Danas“ je rečeno da pitanje dokle se stiglo u poslu prodaje kombinata i kada će ugovor biti realizovan nije za njih. To je obrazloženo time da ministar Radulović nije putovao u Abu Dabi. 
Izjavu o tom pitanju „Danas“ nije uspeo da dobije ni od Mlađana Dinkića, zamenika predsednika Komiteta za saradnju sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima.
Mahmud Bušatlija, konsultant za strana ulaganja ističe za „Danas“ da se pregovori Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata o saradnji u oblasti poljoprivrede „ne odvijaju dobro“. 
„Očito je da postoji neki zastoj, da nije tako posle posete Abu Dabiju bi se mnogo više i konkretnije znalo o poslu o kupovini kombinata koji se sada uopšte i ne spominje. To što je potpisan predugovor u poslovnom smislu ne znači ništa jer je to samo izjava dve strane o dobroj volji“, podseća on. 
„Zbog čega je došlo do zastoja u o pregovorima možemo samo nagađati. Možda je zapelo oko procene imovine ili oko nekog drugog pitanja. Moj utisak je da smo mi od samog početka pogrešno pristupili pregovorima sa Emiraćanima. Naime, nakon što je potpisan međudržavni sporazum, političari nisu imali šta više da traže u toj priči i mesto je trebalo da ustupe profesionalcima“, smatra Bušatlija. 
„Primer je to što su već u drugom koraku, u pregovore oko stvaranja Er Srbije Emiraćani sa svoje strane imenovali čoveka iz struke. Sa naše strane se to nije desilo jer su i dalje u prvom planu ostali političari, a ne stručnjaci“, naglašava on. 
Milan Prostran, ekspert za poljoprivredu smatra da je period od godinu dana od kada je najavljeno da se kompanije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata interesuju za ulaganja u srpsku poljoprivredu sasvim dovoljan da se zaključi konkretan ugovor. 
„Zbog čega do toga nije došlo, a najavljuju se neki novi poslovi sa Abu Dabijem, je nešto što bi trebalo da bude legitimno pitanje nadležnima. Teško je spekulisati ali pretpostavljam da bi problemi, do kojih je očito došlo, mogu da budu vezani za imovinska pitanja ili izmene nekih zakonskih regulativa kako bi se ispunilo ono što Emiraćani žele“, ocenjuje on. 
„U svakom slučaju, ja sam pozdravio potpisivanje predugovora i koliko znam on je naišao i na zadovoljstvo zaposlenih u poljoprivrednim kombinatima jer bi se na taj način obezbedio dalji nesmetani rad tih preduzeća kao i egzistencija radnika i njihovih porodica“, zaključuje Prostran.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.