Vesti iz zemlje

22.10.2013. 09:31

RTS

Autor: Nova Ekonomija

Da li će doći do poskupljenja zbog PDV-a?

Povećanje donje stope PDV-a od Nove godine moglo bi da donese više ceno za meso, voće i neke druge proizvode.
Potrošači apeluju na trgovce da smanje marže, a trgovci pregovaraju sa dobavljačima kako bi cene ostale nepromenjene. U resornom ministarstvu za Radio-televiziju Srbije kažu da porast PDV-a neće drastično uticati na cene.
Još se precizno ne zna kakve će biti nove poreske stope od sledeće godine. Očekuje se da zbog povećanja donje stope poreza na dodatu vrednost sa osam na deset posto poskupe meso, voće i neki drugi prehrambeni proizvodi. 
Za sada je izvesno da će PDV za računare i hotelske usluge biti povećan sa osam na 20 odsto. Promena poreskih stopa je bila neminovna da bi se napunila državna kasa, a prosečna potrošačka korpa od 65.000 dinara biće skuplja za oko 450 dinara, kažu u Vladi. 
Procenjuje se da zbog niskog standarda svi proizvođači neće menjati cene, a neki osnovni proizvodi biće minimalno skuplji. 
Predsednica Centra za zaštitu potrošača Srbije Vera Vida apeluje na trgovce da smanje svoje marže i da se ponašaju onako kako se ponašaju trgovci u Evropi i u svetu. 
„Sigurno je da će i pad prometa dovesti do pada marži, odnosno da će trgovci to uraditi sami. Nedostatak konkurencije svakako je bitan faktor u formiranju cena u Srbiji“, objašnjava Vera Vida. 
Kada poraste porez, to znači da je država povisila cenu svojih usluga, objašnjavaju u Uniji poslodavaca Srbije. Prema njihovim procenama, teško je očekivati da će iscrpljena privreda taj teret preuzeti na sebe. 
Goran Kovačević iz Unije poslodavaca Srbije kaže da trgovci svakodnevno obavljaju razgovore sa dobavljačima kako bi premostili problem i kako bi cene ostale nepromenjene. 
„U sektoru pekarskih proizvoda, na primer, ne samo da cene neće porasti nego će i stagnirati. Međutim, postoje neki drugi proizvodi koji će poskupeti. Sasvim sigurno ne više od dva odsto. Trgovačke marže apsolutno sigurno neće porasti ni za jedan procenat“, kaže Kovačević. 
Porast PDV-a za dva odsto neće drastično uticati na cene, kažu u Ministarstvu trgovine. 
Državni sekretar u tom ministarstvu Dragovan Milićević ističe da mere neće imati pun smisao ako se ne budu obuhvatile najvažnije forme potrošnje. 
„Pre svega mislim tu na hranu, farmaceutske proizvode, odnosno lekove i naravno ono što svi mi koristimo, a to je dnevna štampa. Svi ostali proizvodi se mnogo manje koriste u celoj toj grupi“, kaže Milićević. 
Kako je rekao, Ministarstvo u ovom trenutku nema neke prevelike mogućnosti da ograniči maržu i da utiče na cenu. 
„Tržište je tu koje na neki način pegla odnos ponude i tražnje“, objašnjava Milićević. 
Prema podacima Unije poslodavaca Srbije, od prvog januara 2009. do kraja juna ove godine promet je smanjen za 35,2 odsto. 
Procenjuje se da će potrošnja i dalje padati i da će očekivana poskupljenja najviše pogoditi socijalno najugroženije kategorije stanovništva.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.