Srbija

12.02.2019. 14:27

Večernje Novosti

Autor: Nova Ekonomija

Da li će izvršitelji uterivati i dugove za neplaćeni porez?

Srbija

12.02.2019. 14:27

Prinudnu naplatu poreskih obaveza, taksa i naknada, koje nastaju prometom nepokretnosti, treba poveriti javnim izvršiteljima, predložila je Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj – NALED. Time bi izvršitelji, osim naplate komunalnih dugova, izgubljenih sudskih sporova, neizmirene alimentacije i sličnih dugova, počeli da naplaćuju neplaćene račune za porez, što dosada nije bilo u njihovoj nadležnosti.
U NALED-u, naime, smatraju da država nema kapacitete da to obavlja sama, i ovo vide kao predlog nove reforme države. 
Ovaj predlog dolazi upravo pred donošenje novog zakona o izvršenju, koji je u pripremi, a koji bi trebalo da otkloni bar neke nedoumice i nepravilnosti, koje su se dosad dešavale u postupcima prinudne naplate. 
Jasmina Radovanović, iz NALED-a, kaže da su primetili da je naplata javnih prihoda „na lokalu“ prilično loša.
„Da li su u pitanju ljudski resursi – ne znamo. Od 2016.godine javni izvršitelji su nadležni i za naplatu sudskih taksi, koje su ranije naplaćivali poreznici. Iz tog aspekta smatramo da bi oni mogli da preuzmu i prinudnu naplatu lokalnih prihoda. Nije ideja da se prebaci u njihovu nadležnost, već samo prinudna naplata, Oni imaju dobro iskustvo i brzo sprovode postupak“, izjavila je Jasmina Radovanović za Večernje Novosti.
A da bi se predlog prihvatio, potrebna je izmena Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, što neće moći brzo da se sprovede. 
„Za početak verujemo da treba da preuzmu naplatu neporeskih prihoda, pa tek onda poreskih. I znamo da to neće moći brzo da se sprovede. Istovremeno se pripremaju izmene Zakona o izvršenju, radna grupa pri Ministarstvu privrede već radi na njima. One će preciznije da regulišu načelo srazmere“, navela je.
Načelo razmene izvršitelja, trenutno izgleda tako da se stan od 48 kvadrata u centru Beograda proda za 26.000 evra zvog duga od svega 6.500 evra! Za srazmeru, kako navode Večernje Novosti, izvršitelji mnogo ne mare ni kad naplaćuju od poslodavca.
Zoran Vujović, iz Saveza samostalnih sindikata, kaže da su izvršitelji aktivni kada se radi o tužbama radnika za zaostale plate, jubilarne nagrade, ali nisu baš mnogo uspešni.
„Imamao nedavni primer u Fabrici kablova u Jagodini. Bivšim radnicima, koji su uz socijalni program otišli, poslodavac je ostao dužan nekoliko plata i tužili su ga. Došli su izvršitelji da zaplene mašine, ali ih radnici nisu pustili da uđu. Bez mašina, oni bi ostali bez posla i plata. Uz veći pritisak na poslodavca, postiglo se da se deo zarada isplati iz tekućeg poslovanja“, kaže Vujović i dodaje da je to problem i da izvršitelje treba uputiti na to da ono što rade nije rešenje.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.