Vesti iz zemlje

10.08.2015. 10:34

Novosti

Autor: Nova Ekonomija

Da li je kredit u dinarima najbolja opcija?

Građani, koji trenutno otplaćuju 224,3 milijarde dinara kredita koji nisu vezani za stranu valutu, mogu da se nadaju daljem padu kamatnih stopa.
Niže cene dinarskih zajmova, koje su sada na nivou od oko 12-13 odsto, a kod pojedinih banaka i ispod 10 odsto godišnje na kratak rok, obradovaće i malobrojne koji tek razmišljaju o pozajmljivanju novca.
Dalje pojeftinjenje kredita u domaćoj valuti, koji čine oko 30 odsto ukupno odobrenih na nivou cele privrede i stanovništva, najavila je i guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković. Uslov za to je pad takozvane referentne kamatne stope NBS, na osnovu koje se formiraju sve druge dinarske kamatne stope u zemlji. Ona je trenutno na nivou od šest odsto, a samo dve godine ranije bila je – 11 odsto. 
„Trend pada kamatnih stopa prisutan je od septembra 2013. i usledio je nakon što je Narodna banka Srbije započela ciklus smanjenja referentne kamatne stope u maju te godine“, rečeno je Večernjim novostima u NBS. – Kamatne stope na kredite privredi su od septembra 2013. smanjene za 7,5 procentnih poena, a stanovništvu za 4,2 procentna poena, dok je referentna kamatna stopa od maja te godine snižena za 5,75 procentnih poena. U pojedinim periodima pad kamatnih stopa na kredite je bio čak i brži nego što je bio tempo relaksacije monetarne politike putem referentne kamatne stope. 
Kada je reč o prognozama za naredni period, u NBS podsećaju da je samo u ovoj godini referentna kamatna stopa spuštena sa osam na šest odsto. A smanjenje ove stopa za jedan procentni poen bi po pravilu, pre ili kasnije, trebalo da dovede do pada kamatnih stopa na dinarske zajmove upravo za jedan procentni poen. 
„Iskustvo drugih zemalja u regionu je pokazalo da se promena referentne kamatne stope ne prenese uvek u potpunosti na cenu kreditiranja privatnog sektora, da je nekad ta reakcija čak i veća, kao i da kamatne stope na kredite ne moraju reagovati u istoj meri na povećanje i sniženje referentne kamatne stope“, objašnjavaju u NBS. 
Najveća zainteresovanost građana je za keš kredite. Prema podacima NBS, učešće gotovinskih kredita u novoodobrenim kreditima je najveće i iznosi oko 80 odsto ukupnih odobrenih dinarskih kredita stanovništvu. 
Sosijete ženeral banka jedna je od prvih spustila cene ovih zajmova ispod 10 odsto. 
„Kada je reč o gotovinskim kreditima, banka ne samo što je snizila kamate na dinarske zajmove, već je, u skladu sa preporukom građanima da se zadužuju tako da rok otplate kredita bude u skladu sa svrhom zaduživanja, definisala različite kamatne stope za različite rokove otplate“, navodi Dejan Vučinić, izvršni direktor za poslove sa stanovništvom ove banke. 
„Najviša kamata od 15,95 odsto obračunava se na kredite do 84 meseca, na period od 36 meseci kamata je 14,45, a najniža, 9,95 odsto, na kredite sa rokom otplate od 12 meseci“. 
I Komercijalna banka je u prethodnom periodu u svoju redovnu ponudu uvrstila dinarske gotovinske kredite sa povoljnom kamatnom stopom. Kako za list ističe Ljiljana Milošević, zamenik direktora sektora poslova sa stanovništvom, reč je o dinarskim gotovinskim zajmovima sa rokom otplate od 12 meseci i fiksnom kamatnom stopom od 12 odsto na godišnjem nivou i dinarskim keš zajmovima i zajmovima za refinansiranje sa rokom otplate od 12 do 24 meseca i fiksnom kamatnom stopom u visini od 14,5 odsto godišnje. 
„Kao veoma atraktivnu ističemo i akcijsku ponudu dinarskih gotovinskih kredita i kredita za refinansiranja plasmana drugih banaka sa rokom otplate do čak 99 meseci“, navodi Ljiljana Milošević. – Kamatna stopa je fiksna prvih 36 meseci otplate kredita i iznosi 13,75 odsto. Nakon isteka 36 meseci, kamatna stopa se ugovara u skladu sa kretanjem 6M belibora i fiksne marže u visini od sedam odsto. 
Zainteresovanost građana za dodatnom „finansijskom injekcijom“ u gotovini primetna je u svim bankama. U Kredi agrikol banci, koja odnedavno ima ponudu ovih zajmova po stopi koja se kreće od 9,45 odsto, ističu da upravo kamatna stopa najčešće ima presudnu ulogu u odabiru kredita i banke. 
„Kredi agrikol banka sve kredite, od stambenih do gotovinskih, klijentima prvenstveno nudi u dinarima, jer najveći broj njih zaradu prima upravo u domaćoj valuti“, ističu u ovoj banci. – Odabirom dinarskih zajmova izbegavaju se neizvesnosti koje sa sobom nosi zaduživanje u stranoj valuti, gde uvek postoji valutni rizik na koji nije moguće uticati. Osim gotovinskih kredita koji su po pravilu najprodavaniji, banka beleži veliko interesovanje građanstva za potrošačke kredite za kupovinu novih i polovnih vozila sa fiksnom kamatnom stopom.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Imam dijabetes 2, već godinama mi nokte na nogama sređuje pedikirka (Ćao Goco).Ovo je slika i prilika nepostojeće države.Takođe, imam polineuropatiju i treba dnevno da šetam minimum sat vremena.U stanu od početka do kraja imam 10 (deset) koraka.Tako da…Važno da su kockarnice radile do juče, danas?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.