Srbija

19.02.2018. 09:40

N1 Hrvatska

Autor: Nova Ekonomija

Da li razumete razliku između ‘upotrebiti do’ i ‘najbolje upotrebiti do’

Srbija

19.02.2018. 09:40

Evropska komisija objavila je veliku studiju o uticaju oznaka rokova trajnosti na bacanje hrane u EU.

Rezultati terenskog istraživanja pokazuju da se oko 9 miliona tona hrane godišnje, što je 10 odsto ukupne količine bačene hrane, u EU baci iz razloga povezanih s oznakama trajnosti prehrambenih proizvoda, piše N1 Hrvatska.

Prema istraživanju, koje je obuhvatilo 2.296 proizvoda kupljenih u 109 trgovina na teritoriji osam država članica, najviše potencijala za smanjenje bacanja hrane u kontekstu rokova trajanja ima kod mječnih proizvoda, jogurta, svežih sokova, pakovanog mesa i ribe.

Manje od pola građana EU razume razliku između „upotrebiti do“ i „najbolje upotrebiti do“, oznaka koje su propisane evropskim zakonodavstvom. Iako nakon isteka ove druge oznake hrana može biti dobra za jelo još danima, nedeljama i mesecima, ona se masovno baca na dan isteka.

„Najbolje upotrebiti do“ znači da proizvođač tvrdi da je do tog dana proizvod najkvalitetniji, da npr. zadržava optimalnu hrskavost i boju. U Švedskoj i Norveškoj su eksperimentalno zamenili tu oznaku s „najbolji kvalitet do“ i „najbolje do, ali upotrebljivo nakon“.

Evropska komisija bi svakako trebalo tu inicijativu uzeti u obzir, smatra izvestiteljka Evropskog parlamenta za smanjenje bacanja i povećanje doniranja hrane Biljana Borzan.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.