Vesti iz zemlje

26.12.2023. 17:26

Biznis.rs

Autor: Katarina Pantelić

Delta novi vlasnik imovine građevinskog preduzeća Rad

Novčanice u dinarima Foto: Nova ekonomija

Agencije za licenciranje stečajnih upravnika (ALSU) je prihvatila ponudu kompanija Delta Real Estate od 954,3 miliona dinara (8,1 miliona evra) za kupovinu imovine nekadašnjeg jugoslovenskog giganta – Građevinskog preduzeća Rad.

Prihvaćena cena je bila i početna na licitaciji, a pre mesec dana održana je neuspela licitacija na kojoj je početna cena za imovinu Rada bila 1,36 milijardi dinara.

U tu imovinu spada i nešto više od 27.000 kvadrata u zgradi na Novom Beogradu, koju je Rad počeo da gradi 1989. godine, kao i sedam lokala i dvadesetak stanova koji pripadaju preduzeću koje je u stečaju skoro 23 godine, a koji se nalaze u Beogradu, Boru, Pančevu i Skoplju.

Najpoznatija među Radovim zgradama svakako je novobeogradska „Bela lepotica“, koju je Rad trebalo da deli sa Energogasom, nadomak ostatka zgrada kompanije Delta.

Procenjuje se da zgrada čija je izgradnja počela 1989. godine, a obustavljena desetak godina kasnije, ima oko 60.000 kvadrata, a ALSU je u oglasu za licitaciju navela da nudi 27.340 kvadrata u zgradi u Bloku 20, na adresi Milentija Popovića bb.

Na javnom nadmetanju za kupovinu Rada mogli su da učestvuju oni koji su otkupili dokumentaciju vrednu milion dinara i uplatili 545,3 miliona dinara na ime depozita.

Podsetimo da je u pozivu za učešće na licitaciji za kupovinu Rada stajalo da se kupoprodajni ugovor potpisuje u roku od tri radna dana od dana održavanja javnog nadmetanja, pod uslovom da je depozit koji je obezbeđen bankarskom garancijom uplaćen na račun stečajnog dužnika.

Licitacija za Rad održana je u ponedeljak, 25. decembra, piše Biznis.rs.

„Proglašeni kupac je dužan da uplati preostali iznos kupoprodajne cene u roku od 15 dana od dana potpisivanja kupoprodajnog ugovora. Ako ne zaključi kupoprodajni ugovor ili ne uplati kupoprodajnu cenu u propisanim rokovima i po propisanoj proceduri, gubi pravo na povraćaj depozita, a za kupca se proglašava drugi najbolji ponuđač, koji ima ista prava i obaveze kao proglašeni kupac“, stoji u pravilima javnog nadmetanja ALSU.

Za danas je bila akazana još jedna licitacija imovine Rada. a potencijalni kupci mogli su da se nadmeću za oko 300 kvadrata poslovnog prostora u nedovršenoj zgradi u Ustaničkoj 170, kao i ukupno 20 garažnih i parking mesta na otvorenom.

Delta Real Estate ponudila gotovo milijardu dinara za nekadašnjeg građevinskog giganta Rad

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.