Vesti iz zemlje

14.02.2023. 16:15

Nova ekonomija, Balkangreenenergynews

Autor: Nova ekonomija

Deponija u Vinči počela sa spaljivanjem otpada i proizvodnjom energije

Reč je o probnoj proizvodnji......

Foto: Screenshot/Beo-čista energija

Nova spalionica otpada u Vinči

Kompanija Beo Čista Energija, firma koja upravlja sanacijom stare i izgradnjom nove deponije u Beogradu koja se nalazi u naselju Vinča, počela je da spaljuje otpad i da proizvodi električnu i toplotnu energiju.

Beo Čista Energija će iz otpada prozvesti struju dovoljnu za snabdevanje pet odsto beogradskih domaćinstava i toplotnu energiju za zagrevanje deset odsto stanova u glavnom gradu Srbije, navodi se na jutjub kanalu Beo Čiste Energije, koji može da se pronađe na SLEDEĆEM LINKU.

Prvo spaljivanje otpada, kako se dodaje, predstavlja poslednju fazu probnog rada postrojenja za proizvodnju električne i toplotne energije i planirano je da traje do juna.

Pun kapacitet postrojenje bi trebalo da dostigne u junu, ukoliko do tada budu obezbeđene mnogobrojne dozvole nadležnih institucija.

Aktiviranje postrojenja za energetsko iskorišćavanje komunalnog otpada, snage 103 MW (mega-vata), predstavlja  jedan od najvažnijih delova javno-privatnog partnerstva za sanaciju divlje deponije Vinča i novi sistem odlaganja otpada na toj lokaciji.

Na računima Infostana ubuduće i firma čija deponija se zapalila u Vinči

Prva važna tačka u projektu bio je, kako se podseća, početak rada Regionalne sanitarne deponije Vinča sredinom 2021. godine

Bunker za otpad, kako se dodaje, može da uskladišti dovoljne količine za rad postrojenja od 4,5 dana. Kapacitet elektrane je spaljivanje 340.000 tona otpada godišnje od čega će se dobijati 30,24 MWh (megavat-časova) struje i 56,5 MWh toplotne energije.

Kako je ranije prenela Nova ekonomija, Grad Beograd je još u septembru 2017. godine potpisao ugovor o javno-privatnom partnerstvu sa japansko francuskim konzorcijumom „SUEZ Groupe – I-Environment Investments limited“.

Ugovor je sklopljen na 25 godina.

Zbrinjavanje romskih porodica koje žive na staroj deponiji u Vinči, Vlada Srbije plaćala je iz budžetske rezerve.

Projektu se kasnije priključio i infrastrukturni fond Marguerite II, a zbog spajanja Sueza i kompanija Veolia, udeo Sueza preuzela je Veolia, podseća portal Balkangreenenergynews.

Investiciju finansiraju Međunarodna finansijska korporacija (IFC), Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Razvojna banka Austrije (OeEB).

Projekat, kako je ranije saopštila EBRD, obuhvata i postrojenje za preradu građevinskog otpada, postrojenje za iskorišćenje deponijskog gasa, kao i sanaciju i zatvaranje postojeće deponije, kao i izgradnju nove u skladu sa standardima EU.

Zbrinjavanje porodica sa deponije Vinča iz budžetske rezerve, a planirano godinama unazad

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.