Vesti iz zemlje

16.10.2019. 12:35

CCCSEE

Autor: Nova Ekonomija

Digitalni nomadi i coworking koncept šansa za Srbiju

Procenjuje se da će 43% radne snage širom sveta do 2020. godine izjašnjavati kao freelancer-i, a Srbija otvaranjem svojih granica i prilagođavanjem infrastrukture tom konceptu poslovanja može da postane novi kreativni centar za digitalne nomade, ocenjeno je na prvoj međunarodnoj „Coworking & Coliving konferenciji Jugoistočne Evrope„.

Konferenciju koja je održana u Beogradu i Mokrinu otvorili su predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib i Miroslav Mijatov ispred Udruženja preduzetnika i startapa Smart Office” koje je glavni organizator konferencije. 

Brnabić je ovom prilikom izjavila da je Srbija uvodi poresko-pravne reforme kako bi podržala razvoj digitalnih tehnologija i kreativnih industrija i da će od početka 2020. godine svi digitalni nomadi koji borave u Srbiji do 90 dana biti oslobođeni plaćanja bilo kakvog poreza. 

Takođe je objasnila da od sledeće godine startap timovi koji imaju do devet zaposlenih biće oslobođeni plaćanja poreza i doprinosa u prvoj godini, dok se sav prihod od intelektualne svojine nastale u Srbiji oporezuje sa samo tri procenta. 

Tokom trodnevne konferencije u fokusu su bile teme vezane za upravljanje coworking ili coliving prostorima, ali je akcenat bio i na temama kao što su budućnost rada, nekretnine, optimizacija prostora u urbanom okruženju, potencijali za razvoj turizma, gig ekonomija, ciljevi održivog razvoja i coworking kao neprestana akcija i centar zajednice.

Tokom trodnevne konferencije navedeno je i da coworking koncept nudi neka od mogućih rešenja za promene koje nam predstoje uvođenjem 5G tehnologije, jer se predviđa da u vreme kada današnji sedmogodišnjaci stasaju da rade, 70% današnjih poslova neće postojati.

Danas u Srbiji radi oko 40 coworking prostora, a 2018. godine osnovana je „Coworking asocijacija Srbije“ koja okuplja oko 20 prostora. U ovim prostorima radi preko 900 coworkera. 

Najviše je mladih među njima. 50% njih ima od 15 do 30 godina, a druga polovina između 30 i 45 godina. Oko 40% korisnika takvih habova u Srbiji radi u IT industriji, a ostali u oblastima kreativnih industrija kao što su marketing, dizajn, fotografija, arhitektura.. 

Konferenciju je organizovalo Udruženje preduzetnika i stratapa „Smart Office“ uz podršku „Mokrin House“ i „Coworking asocijacije Srbije“.  

Konferenciju je podržalo Nemačko savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj kroz Nemačko-srpsku inicijativu za održivi rast i zapošljavanje, kao i nacionalna platforma „Serbia Creates“.

Sledeća konferencija biće održana u Rovinju od 18. do 21. oktobra 2020. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.