Srbija

07.10.2013. 08:59

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Dinkić: Štednja je samo privremena mera

Srbija

07.10.2013. 08:59

Mlađan Dinkić smatra da štednja može biti samo privremena ekonomska mera, te da bi pravu meru predstavljalo otklanjanje prepreka za dolazak investitora.
Zamenik predsednika Komiteta vlade za saradnju sa UAE i lider Ujedinjenih regiona Srbije (URS) Mlađan Dinkić izjavio je da štednja može biti privremena ekonomska mera, a da bi prava mera bila da se „otklone prepreke za veće zapošljavanje i investicije u Srbiji“.
Komentarišući najavljene ekonomske mere štednje, Dinkić je za Tanjug kazao da treba najpre sačekati i videti kakve će te mere tačno biti i da je moguće ostvariti štednju, pre svega, u javnim preduzećima i administraciji, a da će to teže biti sprovodivo u sektorima kao što su na primer, zdravstvo i prosveta. 
Najave da bi budžetski deficit mogao da se smanji za 2, 5 odsto BDP „potpuno su neralne i neostvarive“ smatra Dinkić i dodaje da bi vlada trebalo da se usredsredi na vraćanje skupih kredita i uštede na troškovima kamate. 
„Danas Srbija za troškove kamata i kredite uzete u prošlosti izdvaja duplo ili troduplo novca nego za celu poljoprivredu. Ti troškovi su ove godine bili 90 milijardi dinara, sledeće će biti 110 milijardi i ako se taj rast ne prekine onda nema te mere u budžetskoj štednji koja to može spasiti“, kazao je Dinkić. 
Prema njegovom mišljenju, štednja može biti privremena mera, ali prava mera bi podrazumevala „otklanjanje prepreka za veće investicije i veće zapošljavanje“. 
Bivši ministar finansija i privrede je rekao da ekonomska situacija jeste teška, ali da je Srbija, ipak, daleko od bankrota, kako se povremeno može čuti u stručnim krugovima, kao i da je potrebna veća odlučnost u sprovođenju pravih mera. 
Govoreći o merama koje se najavljuju poput smanjivanje poreza na zarade, bivši ministar finansija i privrede je rekao da smatra da je to nemoguće sprovesti u današnjim okolnostima. 
„Bilo bi sjajno kada bi mogli da smanjimo poreze i doprinose za plate za jednu trećinu…Pa zar neko misli da ja to ne bih uradio da je moguće- nažalost to je nemoguće. Srbija bi trebala najpre da poveća zaposlenost i investicije, pa kad se poveća BDP tek onda smanji poreze i doprinose“, zaključio je Dinkić. 
On je rekao da će Srbija ove godine ostvariti privredni rast od dva odsto kao što je planirano, a da je on mogao da iznosi duplo više- četiri posto da građevinska industrija nije doživela takav pad. 
Dinkić moguće rešenje vidi u pojednostavljenju birokratskih procedura kako bi se lakše dobila građevinska dozvola, odnosno donošenje novog zakona o planiranju izgradnji. 
„Investitori koji imaju novca moraju da prođu 50 različitih procedura na 20 šaltera i ko zna kolko moraju da plate, da bi skratili taj postupak i da bi dobili običnu dozvolu da grade. A gde je tu još vreme potrebno da se izgradi objekat… Nema šanse da se u Srbiji napravi, ozbiljan rast u privredi, ukoliko se ne ukine i iseče birokratija“, poručio je Dinkić. 
On je rekao da su od velike važnosti i izmene Zakona o radu, posebno u delu koji se odnosi na otpremnine, odnosno omogućiti da poslodavac ne isplaćuje radniku otpremninu za sve godine staža već samo one koje je proveo kod njega. 
Ako donesemo ta dva zakona, ja sam siguran da Srbija može da ima i veći rast nego što ima ove godine, posebno ako dođe do oporavka u evropskoj ekonomiji, dodao je Dinkić. 
On je međutim rekao, da ne veruje da će se u sadašnjoj koaliciji napraviti konsenzus oko potrebnim izmena zakona o radu dodajući da treba slediti primer Nemačke koja je pre deset godina izmenila zakon o radu i povećala zaposlenost. 
„Sada je stopa nezaposlenosti u Nemačkoj najniža u EU. To je moguće i u uslovima krize ako imate dobro zakondavstvo“, rekao je Dinkić. 
Dinkić je ukazao i da se mora sistemski urediti poslovni ambijent i omogućiti da domaća mala i srednja preduzeća dobiju sansu da se razvijaju i da bi jedno od rešenja moglo da bude da se napravi poseban program koji bi ih povezao sa velikim izvoznicima. 
„Treba videti listu prvih 300 izvoznika i napraviti uvezivanje malih i srednjih preduzeća iz Srbije sa tim velikim eksporterima pa da i oni uđu u taj lanac, da zaposle ljude i da se poveća izvoz, to je sledeća faza, koju sam ja planirao da sprovedem u Srbiji i ja se nadam da Vlada, svaka koja je razumna, to mora da nastavi“, naglasio je Dinkić. 
Kao dobar primer kako treba da se ponašaju uspešne inostrane firme koje su investirale u našoj zemlji, Dinkić je naveo Gorenje koje već sada sarađuje sa 110 malih i srednjih preduzeća iz Srbije i koja prave komponente za tu slovenačku kompaniju. 
Osvrćući se na sporazume potpisane sa predstavnicima „Mubadale“ Dinkić je rekao da je najvrednije to što ta kompanija donosi u Srbiju visoku tehnologiju, a da je od velikog značaja to što je nivo znanja u oblasti tehničkih nauka u Srbiji na visokom nivou. 
„Emirati nam donose nešto što mi do sad nismo imali i moramo da učinimo sve da tu šansu iskoristimo. Ovakvu šansu Srbija ima sada i verovatno nikad više“, ukazao je on. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. „Poslodavac je nakon rešenja inspekcije rada isplatio uvećanu zaradu za prekovremeni rad.“ Jel vam to poslodavac reko, od svega sto su oni rekli nema nista i dalje se radi isto. U inspekciji rada ne uzimaju prituzbe jer se plase za svoje radno mesto.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.