Vesti iz zemlje

30.12.2018. 12:40

Danas Online, RTS

Autor: Rasim Ljajić

Đorđević: Plan je da se do 2032. izjednači granica za penziju kod muškaraca i žena

Od 1. januara povećava se starosna granica na 62 godine i šest meseci za žene

Srbija je fenomenalna zemlja koja uz malu korekciju može da privuče ljude i da žive ovde i da investiraju, kaže za RTS ministar za rad, zapošljavanje, boračku i socijalnu zaštitu Zoran Đorđević komentarišući najavljeno osnivanje Tima za borbu protiv odliva mozgova.
Đorđević je gostujući u Dnevniku RTS rekao da, će se propisi za finansijsku podršku porodicama sa decom usklađivati kako bi se ta pomoć povećavala i kako bi sve majke mogle da ostvare to pravo.
Đorđević kaže da će sutra svi koji do 18 časova podnesu zahtev za penzionisanje ići u penziju po starim pravilima.
„Od 1. januara važiće nova pravila, povećava se starosna granica na 62 godine i šest meseci za žene, sa namerom da se do 2032. izjednače muškarci i žene“, naveo je Đorđević.
Dodaje da je, po uzoru na evropske zemlje, uvedno pravilo da se penzije primaju na tekući račun, kako ne bi bilo zloupotreba.
„Svi penzioneri će primati penzije na tekući račun, ali penzija će i dalje moći da se isporučuje na kućnu adresu, ili da druga lica imaju ovlašćenje da ih preuzimaju“, kaže Đorđević.
Govoreći o povećanju penzija, ministar ističe da država želi ostvareni dobitak da podeli sa građanima.
„To je naše obećanje, verujem da će i sledeća godina biti pozitivna“, rekao je Đorđević i dodao da će uvećanje od oktobra važiti i sledeće godine.
To uvećanje će biti pet posto za penzije do 26.643 dinara, a za penzije od 26.643 do 32.003 dinara važiće uvećanje koje iznosi: septembarska penzija uvećana za pet odsto i razlika za ono što je trebalo da prime u oktobru 2018.
„Napravili smo takvu računicu da ne bismo narušili sistem. Da ne bi one preko 32.003 dinara, koji nemaju povećanje, preskočili oni sa povećanjem. Vodili smo računa da sve bude pravedno, transparentno i da ne naruši penzioni sistem“, kaže ministar.

Tim za borbu protiv odliva mozgova

Najavio je i osnivanje Tima za borbu protiv odliva mozgova, u okolnostima kada evropske zemlje otvaraju granice za naše radnike.
„Želimo da izgradimo modernu državu, ne samo da ljudi ostanu, već da se vrate u Srbiju, i da privučemo i druge da žive ovde. Ovo je fenomenalna zemlja koja uz malu korekciju može da privuče ljude i da žive ovde i da investiraju“, naveo je Đorđević.
Napominje da ima dosta zanimanja koja mogu da se rade na daljinu i da je Srbija mnogo bolja za društveni život od nekih evropskih zemalja.
Istakao je da je ideja da taj tim ne bude demagoški, već ekspertski, te da je poslato pismo SANU, Ekonomskom fakultetu, Privrednoj komori, Naledu – da daju svoje mišljenje o tome šta je potrebno da Srbija uradi da bi bila interesantna da privuče ljude.
Ukazao je i na značaj digitalizacije za ostvarivanje prava građana i brigu države da tehnologija bude u funkciji građana.

Usklađivanje propisa za pomoć majkama

Povodom nezadovoljstva nekih trudnica i porodilja novim Zakonom o finansijskoj podršci porodici s decom, ministar je istakao da njima niko ne želi da uskrati nešto.
„Nama su deca i majke najbitnije, niko od nas ne želi da im nešto uskrati. Znamo šta imamo i šta možemo da dajemo, to ćemo da usklađujemo i na šest meseci ako treba da bismo ta njihova prava povećavali“, rekao je Đorđević.
Poručuje da se u okolnostima u kojima država, u skladu sa demografskim problemom, pokušava da „izleči“ taj problem – nastoji da porodiljama „da što više“.
„Sve žene koje su se porodile od 1. jula do danas, primile su dečji dodatak, primile su porodiljsko“, rekao je Đorđević.
Dodao je da ima onih kojima, po starom zakonu, poslodavci uplaćuju naknadu. Ako ta naknada kasni, ministarstvo preporučuje da se razgovara sa poslodavcima i da, ako majke ne budu zadovoljne odgovorom, mogu da se obrate inspekciji rada.
Obećava da će se i u 2019., ali i svake naredne godine, finansijska pomoć porodicama sa decom povećavati u skladu sa mogućnostima.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.