Vesti iz zemlje

27.01.2019. 16:01

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Đorđević: Za porodilje ove godine izdvajamo 68 milijardi dinara

Vlada Srbije nastaviće trend, da iz godine u godinu izdvoja više novca za porodilje, rekao je ministar za rad zapošljavanje, boračka i socijalana pitanja Zoran Đorđević.
Đorđević je izjavio da je tokom prošle godine samo za mere za pomoć porodiljama određen budžet veći za 4,5 milijardi dinara nego 2017. godine, dok je u ovoj godini predviđeno izdvajanje za porodilje u odnosu na 2018. godinu, za 10 milijardi više.
„Iz godine u godinu sve više izdvajamo u tu svrhu. Poređenja radi, 2008. godine, tadašnja Vlada, izdvojila je 25 milijardi, 2012. godine je bilo 40 milijardi, a 2018. godine, 58 milijardi dinara, što je blizu 500 miliona evra, a u 2019. očekujemo izdvajanje 68 milijardi, dakle demagogija i laž nekih koji bi da skupe jeftine poene na račun majki ovim pada u vodu“, rekao je đorđević, navodi se u saopštenju. 
Kako je naveo, to znači da nikada nije bio veći obuhvat žena, odnosno porodica, koje su dobile finansijsku podršku, uzimajući u obzir roditeljski dodatak, dužinu perioda na koji se odnose neke odredbe zakona, kao što su da svako treće dete u porodici dobije svakog meseca 12.000 dinara 10 godina, odnosno 18.000 dinara ako je četvrto dete po rođenju. 
Povodom navoda objavljenih u pojedinim medijima, ministarstvo je saopštilo da je nakanada za porodilje, pravo ostvareno prema Zakonu o finansijskoj podršci porodici sa decom, nije isto što i socijano davanje, ili ostale vrste dodataka, kao što su dečiji dodatak i dodatak za posebnu negu deteta. 
Iz ministarstva ponavljaju da je poslednjom izmenom Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, koji je trenutno na snazi, omogućeno da pravo na naknadu ostvare i žene koje rade na privremeno povremenim poslovima, ugovoru o delu, poljoprivrednice i preduzetnice. 
Prema rečima ministra, apel pojedinaca da se vrati stari Zakon, značio bi uskraćivanje naknade za veliki broj majki i smanjenje roditeljskog dodatka. 
„Svake godine ćemo izdvajati sve više, jer je to rezultat rada i uspeh ove Vlade, koja radi sistemski vodeći računa paralelno o našim građanima i našim javnim finansijama, a u korist svih građana“, rekao je Đorđević.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.