Srbija

06.01.2022. 11:18

Saopštenje, Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Dobijamo još dva nacionalna parka, zaštitićena i prašuma Vitanovača

Foto: Wikimedia/Leontije mirotvorac/Vrh Stare planine Babin Zub

Srbija

06.01.2022. 11:18

Stara planina i planina Kučaj-Beljanica nalaze se pod najvišim stepenom državne zaštite, jer je pokrenut postupak njihove zaštite kao nacionalnih parkova, saopštilo je Ministarstvo zaštite životne sredine. Dodaje se da su to prva dva nacionalna parka u Srbiji nakon 40 godina. Pod prvim režimom zaštite nalaziće se i poznati Lazarev kanjon, kao i jedina prašuma u Srbiji Vitanovača.

Studije koje je za nove nacionalne parkove izradio Zavod za zaštitu prirode, postavljene su na sajt Ministarstva zaštite životne sredine i od tog momenta praktično je i zvanično pokrenut postupak zaštite.

„Već su na snazi svi režimi i mere zaštite koje studije sadrže. Predviđeno je da se, kada se postupak okonča, Nacionalni park Stara planina prostire na 116.000 hektara, a Nacionalni park Kučaj-Beljanica na oko 45.000 hektara“, kaže ministarka životne sredine Irena Vujović.

Ona je istakla da je zaštićeno područje Stara planina jedno od najvrednijih i najposećenijih u Srbiji, koje pored lepote pejzaža, odlikuje i bogatastvo biljnog i životinjskog sveta. Kučaj-Beljanica je, kako kaže, šumsko područje, sa očuvanim hrastovim i bukovim šumama, ali i pećinama, klisurama i kanjonima.

Trenutnim tempom Srbiju ćemo pošumiti za 1.400 godina
Paket pun iznenađenja: Smeće iz Nacionalnog parka stiže na kućnu adresu

Kako piše u studiji o zaštiti koja je objavljena na sledećem LINKU, pod prvim stepenom zaštite na Satroj planini nalaziće se sledeći lokaliteti: Janošica (164 hektara), Orlov-Hajdučki kamen (243 ha), Golema reka – Dupljak (910 ha), Babin zub (26 ha), Martinova čuka-Vražja glava-Tri čuke (2.437 ha), Jeganjski venci (135 ha), Bratkova strana (921 ha), Plato Кoprena (1.481 ha), Srebrna glava (1.516 ha). 

U prvom stepenu zaštite na Staroj planini zabranjeno je korišćenje prirodnih resursa i izgradnja svih vrsta objekata, slobodna, nekontrolisana poseta i obilazak, kretanje van postojećih puteva i specijalno utvrđenih staza, kretanje motornih vozila (džipova, kvadova, motora, kamiona ), osim u akcidentnim situacijama (požari), za potrebe vršenja stručnog i inspekcijskog nadzora i obilaska upravljača.

Deo Stare planine nalazi se i u Bugarskoj, a u Srbiji taj planinski masiv obuhvata teritorije lokalnih uprava Zaječara, Pirota, Dimitrovgrada i Knjaževca. Stara planina pripada lancu Balkanskih planina koje se najvećim delom prostiru duž Bugarske.

Vlada Srbije subvencioniše prirodna dobra sa 264,8 miliona
BIRN: U potrazi za zlatom na meti i zaštićena područja

Kučaj-Beljanica nalazi se blizu Bora, Zlota, Despotovca i Žagubice.

Studija zaštite Nacionalni park Kučaj-Beljanica dostupna je na sledećem LINKU. Njeni autori predvideli su prvi režim zaštite na sledećim mestima: Suvi Do, Sastav rečica Perast i Male Tisnice, Prerast Samar, Busovata, Južni odsek Beljanice,  Кlisura Resave, Кlisura Suvaje, Vinatovača i Lazarev kanjon.

Kako se dodaje, u prvom režimu zaštite zabranjeno je korišćenje prirodnih resursa i izgradnja objekata, slobodna, nekontrolisana poseta i obilazak, kretanje van postojećih puteva i specijalno utvrđenih staza.

U Srbiji su poslednji put proglašeni nacionalni parkovi Tara i Kopaonik 1981. godine. Prvi nacionalni park u Srbiji je Fruška gora, a kasnije su proglašeni Šar-planina i Đerdap.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.