Srbija

22.12.2022. 15:09

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

Dogovoren prekid štrajka u Resavici

Foto: Pixabay

Srbija

22.12.2022. 15:09

Ministarstva rudarstva i finansija saopštila su da su postigla dogovor o obustavi štrajka u JP PEU (Javnim preduzećema za podzemnu eksploataciju uglja) „Resavica“ sa predstavnicima reprezentativnih sindikata.

Vlade Srbije saopštila je da je postignuta i saglasnost u vezi sa zahtevima sindikata rudara.

Na sastanku sa predstavnicima sindikata, kako se dodaje, ocenjeno je da je u interesu i preduzeća i zaposlenih da se što pre obnovi redovan proces rada, uz dogovor o nastavku rešavanja problema u tom preduzeću kroz dijalog i stalnu komunikaciju.

Dogovorena je i dinamika kojom će se ispuniti preostali zahtevi za otvaranje rudnika „Soko”, kako bi proizvodnja u tom rudniku mogla da se nastavi početkom naredne godine, uz poštovanje svih zahteva u vezi sa bezbednošću zaposlenih, kao prvog preduslova.

Resavica oglasila nabavku struje za sledeću godinu

Postignut je dogovor i o tome da Ministarstvo rudarstva i energetike, zajedno sa predstavnicima poslovodstva i reprezentativnih sindikata, nastavi dijalog u vezi sa pronalaženjem dugoročno održivih rešenja za probleme u JP PEU Resavica.

Ta rešenja bi kako se naglašava, vodila ka modernizaciji i optimizaciji proizvodnje u rudnicima, većoj održivosti poslovanja i poboljšanju uslova rada rudara.

Kako je prenela agencija Beta, da je postignut dogovor potvrdio je i predsednik sindikata Nezavisnost JP PEU Resavica Slobodan Lupšić.

On je rekao da je postignut dogovor sa predstavnicima države o ispunjenju njihovih zahteva i da rudari prekidaju štrajk, danas od treće ili sutra od prve smene.

Kako je pisala Nova ekonomija, država je nedavno rudinicima Resavice diplirala subvencije tokom 2021. godine.

To preduzeće je dobilo 8,47 milijardi dinara subvencija u 2021, što je skoro četiri milijarde dinara više nego 2020. godine. 

Najveći deo tih sredstava potrošiće se na zarade kao i na vraćanje dugova Elektro-privredi Srbije (EPS).

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.