Vesti iz zemlje

14.11.2022. 09:15

Nova ekonomija

Autor: Nevena Petaković

Resavica oglasila nabavku struje za sledeću godinu

Resavica je na spisku najvećih dužnika EPS-a

Ugalj Foto: Pixabay

Srbija planira da uveze 70 odsto više uglja ove godine

Javno preduzeće za podzemnu eksploataciju uglja Resavica oglasilo je javnu nabavku struje za narednih godinu dana, a vrednost te usluge procenilo je na 850 miliona dinara.

Vreme isporuke električne energije je od 1. januara 2023. godine do 1. januara 2024. godine, na trafo stanicama lokacija na kojima se nalaze rudnici u sastavu Resavice.

Kapacitet isporuke je do 46.000 megavat časova.

Ponuđene cene moraju biti konačne, a nakon zaključenja ili u toku izvršenja ugovora se mogu menjati samo u opravdanim slučajevima ukoliko su precizirani konkursnom dokumentacijom i ugovorom, piše u tehničkoj specifikaciji.

Rok za podnošenje ponuda je 14. decembar.

Resavica je krajem prošle godine sa EPS-om zaključila ugovor vredan milijardu dinara sa PDV-om, za isporuku električne energije u periodu od 1. januara 2022. do 1. janura 2023.

Ugovorena vrednost je u dva navrata tokom godine izmenjena, pa sada (prema poslednjim izmenama) iznosi 577,7 miliona dinara sa PDV-om, vidi se iz podataka na Portalu javnih nabavki.

Privredni subjekti u Srbiji ponude za kupovinu struje dobijaju prema tržišnoj ceni i takvu cenu ugovaraju, a potom sklapaju aneks na cenu koju je Vlada preporučila (do kraja godine je to 95 evra po megavat-satu), pisala je ranije Nova ekonomija.

Naime, zbog energetske krize i rasta cena struje na tržištu, Vlada Srbije je interevenisala u nekoliko navrata u poslednjih godinu dana.

Кrajem 2021. godine Vlada je donela zaključak kojim EPS-u preporučuje da u periodu od 1. januara do 30. juna ugovore sa kupcima na komercijalnom tržištu sklapa za 75 evra po megavat-satu (preporuka za tu cenu je produžena do kraja avgusta).

Кrajem leta Vlada je donela novi zaključak kojim EPS-u preporučuje da od 1. septembra sa kupcima na komercijalnom tržištu zaključuje ugovore o kupovini po jedinstvenoj ceni od 95 evra po megavat satu. Ugovori po toj ceni važe do kraja ove godine.

Javno preduzeće za podzemnu ekspolataciju uglja „Resavica“ je dobilo 8,47 milijardi dinara subvencija u 2021.

Ceo iznos subvencija za 2021. godine uplaćen je od strane Ministarstva rudarstva i enregetike.

Resavica je između ostalog 3,55 milijardi dinara dobila za izmirenje dospelih obaveza prema JP „Eleketroprivreda Srbije“.

Resavici duplirane subvencije, najviše za zarade i dug prema EPS-u

Resavica se nalazi na spisku najvećih dužnika za struju Elektroprivrede Srbije.

Na kraju 2021. godine Resavica je dugovala 3,4 milijarde dinara i na spisku dužnika bila je na drugom mestu, iza Železare Smederevo, pisao je portal 021.

Dug Resavice u 2020.  iznosio je 2,6 milijardi dinara.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.