Srbija

11.08.2023. 09:33

Autor: Katarina Baletić

Dozvoljeni nivo buke u Beogradu se ponovo prilagođava gradilištima

Panorama Beograda Foto: Dimitrije Gašić/Nova ekonomija

Foto: Dimitrije Gašić/Nova ekonomija

Srbija

11.08.2023. 09:33

Beogradski Sekretarijat za zaštitu životne sredine raspisao je javnu nabavku za ažuriranje akustičnih zona Beograda, koje određuju koja količina buke je dozvoljena u pojedinačnim delovima grada. Prošlo zoniranje urađeno je krajem 2021. godine, ali je sada zone potrebno prilagoditi planovima izgradnje – koji su u međuvremenu usvojeni ili koji će se nadalje donositi.

Procenjena vrednost tendera je 22,5 miliona dinara (192.000 evra). Na tu sumu bi gradska uprava trebalo da potpiše okvirni sporazum na tri godine na osnovu koga bi sklapala ugovore o ažuriranju akustičnih zona, kada za to bude bilo potrebe. Ugovori se u ovakvim slučajevima potpisuju do utroška sredstava.

Odluku o određivanju akustičnih zona na teritoriji Beograda donela je Skupština grada u decembru 2021. godine, odgovaraju iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine za Novu ekonomiju.

Tada su određene akustične zone u glavnom gradu i od tada nisu ažurirane.

„Shodno tome, Akustične zone Beograda neophodno je ažurirati, kako bi se izvršilo usklađivanje sa izmenama i dopunama u važećim prostornim i urbanističkim planovima“, piše u pisanom odgovoru.

Dodaje se da će se ažuriranje izvršiti u skladu sa svim planovima detaljne regulacije „kojima je izmenjena namena data planom generalne regulacije od dana donošenja akustičnih zona do sada, i buduće“.

U odgovoru se ne precizira koje su sve to izmene koje će biti unete u novu mapu akustičnih zona.

Međutim, na sajtu Grada postavljena je mapa akustičnih zona sa opcijama pregleda – „aku zone – postojeće“ i „aku zone – planirano“.

Upoređivanjem postojećih i planiranih akustičnih zona (pogledati slike) primećuje se da na planiranoj mapi ima više crvene boja (zone sa najvećim pragom dozvoljene buke) i da su neke zone koje su do sada bile plava i zelena zone planirane da postanu crvene (na primer prostor oko Palate Srbije na Novom Beogradu).

Takođe, planirano je proširenje zona sa visokim pragom buke oko saobraćajnica.

Akustične zone – postojeće

Akustične zone – planirano

Crvene zone obelažavaju „gradski centar, zanatsku, trgovačku, administrativno-upravnu zonu sa stanovima, zonu duž autoputeva, magistralnih i gradskih saobraćajnica. U ovoj zoni danju je dozvoljena buka do 65 decibela (dB), a noću do 55 dB.

Plava zona je za poslovno-stambena i trgovačko-stambena područja i dečja igrališta. U njima je danju dozvoljena buka do 60 dB, a noću do 50 dB.

Tirkizna zona obeležava čisto stambena područja i tu je danju dozovoljena buka do 55 dB, a danju do 45 dB.

Žuta boja obeležava zone turističkih područja, kampova i školske zone gde je danju dozvoljen nivo buke do 50 dB, a noću do 45 dB.

Zelene zone su zone sa najnižim pragom dozvoljene buke i označavaju područja za odmor i rekreaciju, bolničke zone i oporavilišta, kulturno-istorijske lokalitete i velike parkove. U ovim zonama danju je dozovljena buka do 50 dB, a noću do 40 dB.

Ljubičaste zone su one u kojima buka ne sme da prelazi graničnu vrednost u zoni sa kojom se graniči.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.