Vesti iz zemlje

13.02.2023. 11:45

Politika

Autor: Nova ekonomija

Drastično skuplji porez na turistička putovanja u ofšor zonama

Novi problem za turističke agencije...

Foto: Pixabay

Turističke agencije koje prodaju turističke aranžmane za daleke destinacije koje su na listi ofšor zemalja ubuduće plaćaju porez od dodatnih 25 odsto.

Kako prenosi Politika, nije reč o novim poreskim pravilima, već o Zakonu o porezu na dobit pravnih lica, koji je predviđen za sve novčane transakcije prema zemljama sa takozvanim preferencijalnim poreskim sistemom.

Nekoliko domaćih agencija, koje godinama unazad prodaju ovakve aranžmane, bez posrednika, dobilo je ovih dana rešenja sa milionskim iznosima poreza koji moraju da plate retroaktivno.

Vlasnik jedne od njih kaže da su mu blokirani računi i da čitava imovina ne može da pokrije dug koji trenutno ima za porez koji mu je, tvrdi, bez ikakvog osnova obračunat.

„Reč je o članu 42 ovog propisa, koji se odnosi na pranje novca. Da li agencije time što fizičkom licu organizuju putovanje, naplate tu uslugu i plate porez državi, krše bilo koji zakon? Ne, to je njihova osnovna delatnost koja izgleda više ne može da se obavlja. Pitanje da li je neko u prekršaju ili je učinio krivično delo jeste pitanje pojedinačnog utvrđivanja krivice, što ovde nije učinjeno. Posle višedecenijskog rada prinuđen sam da zatvorim agenciju“, kaže vlasink agencije.

„Na ovaj način se potencira rad stranih agencija jer, ukoliko bi naša agencija isti aranžman uplatila preko neke strane agencije, ne bi bilo plaćanja ovakvog poreza. Na ovaj način se umanjuju i prihodi Srbiji, a mi svoje obaveze uredno plaćamo decenijama“, kaže vlasnik pomenute agencije.

On dodaje da novac od putnika nije slao fantom firmama nego hotelima u kojima je svaki podatak proverljiv i transparentan.

On objašnjava da nijedan od aranžmana koji je prodat na ovaj način nije sumnjiv, sve je transparentno i postoje svi dokazi o plaćanju hotela, prevoza.

Dodaje da agencije nemaju fiksni zakup nekog smeštaja u tim dalekim zemljama, što bi moglo biti sumnjivo, već aranžmane prodaju na upit.

Kako dodaju u agenciji koja je prodavala ovu vrstu aranžmana, provizija koju naplaćuju u tim slučajevima je između sedam i deset odsto, a sada im se nameće dodatni porez od 25 procenata.

Aleksandar Seničić, direktor Jute, kaže da je u Zakonu o porezu na dobit pravnih lica u jednom delu stoji na koji način treba da se plati porez ukoliko se posluje zemljama s takozvanim preferencijalnim sistemom.

Turističke agencije sa zebnjom čekaju kraj 2022. godine

Njih ima pedesetak i to su te ofšor zone, između ostalog Maldivi i Hongkong.  Prema njegovim rečima, problem je što kada turistička agencija organizuje putovanje na Maldive to radi kao posrednik.

Seničić naglašava kako je apsurdno što se porez ne plaća ako sam organizuje putovanje u neku od takozvanih ofšor destinacija.

„Ni kada putovanje organizujete preko agencije iz Nemačke, na primer. Ako uplatite novac na njihov račun, onda nemate obaveze plaćanja poreza. Tvrdimo da se na ovaj način ugrožavaju osnovna prava rada turističkih agencija i ovakva praksa nije zabeležena nigde“, ističe on.

Seničić kaže da je već dva puta pokušavao da dogovori sastanak u Ministarstvu finansija, ali da nije dobio odgovor. Takođe kaže da njihovo udruženje pokušava da objasni da agencije ne rade ništa protivzakonito i nešto što nije dokazivo.

„To podrazumeva da nađemo smeštaj na Maldivima, avio-kartu i sve ostalo, a kada se izvrši transfer novca direktno u neku od ovih ofšor zona, Poreska uprava tvrdi da moramo da platimo 25 odsto na ukupan promet koji je ostvaren plaćanjem preko računa“, dodaje Seničić.

Kako ocenjuje, to je apsurd jer su naše zarade od aranžmana do deset odsto bruto vrednosti. Ipak, nije samo to problem jer je zakonom predviđeno da se to odnosi i na nekakve fiktivne usluge kao što su marketinške aktivnosti, analiziranje, konsalting.

„Nigde taksativno ne stoji da se to odnosi i na turističke usluge. To je jedan deo problema i mi smo iz tih razloga uputili zahtev Ministarstvu finansija kako bi im objasnili da se ovde radi o stvarnim ljudima koji putuju i da je lako dokazivo da je neko zaista boravio na toj destinaciji“, kaže Seničić.

„Razumemo državu koja hoće da spreči fiktivne zakupe smeštaja na tim destinacijama, jer ako bismo imali fiktivan ugovor o zakupu deset soba na Maldivima – nemamo razloga da se bunimo, jer u tom slučaju ne možemo utvrditi da nije u pitanju pranje novca“, objašnjava direktor Jute.

Ukoliko se ništa ne promeni po ovom pitanju, turističke agencije će ubuduće iste aranžmane prodavati preko posrednika iz inostranstva, ali će oni sigurno poskupeti od 20 do 30 odsto, dodaje direktor Jute.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.