Vesti iz zemlje

24.05.2021. 14:50

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Država garant za još 141 miliona evra kredita „Srbijagasa“

Vlada Srbije je Skupštini predložila dva zakona o davanju garancija OTP banci i Banci Intesa za nove kredite Javno preduzeće “Srbijagas” koje je ovo preduzeće uzelo radi gasifikacije. Za izgradnju gasovoda Beograd-Valjevo-Loz...

Foto: Flickr - NPCA Online

Vlada Srbije je Skupštini predložila dva zakona o davanju garancija OTP banci i Banci Intesa, za nove kredite Javnom preduzeću „Srbijagas“. Za izgradnju gasovoda Beograd-Valjevo-Loznica, JP „Srbijagas“ bi nakon dobijanja državnih garancija trebalo da sklopi ugovor o kreditu u iznosu od 75 miliona evra, a za razvodni gasovod Paraćin-Boljevac-Rgotina-Negotin od još 66 miliona evra. 

Period trajanja kredita je osam godina, uključujući dve godine grejs perioda (odložen početak otplate). U slučaju da „Srbijagas“ ne izmiri obaveze prema bankama, država garantuje da će dug vratiti umesto ovog preduzeća.

„Srbijagas“ uzima kredit, država garantuje njegovo vraćanje

Kako se navodi u predlogu zakona, jedna od većih oblasti koje nisu pokrivene transportnim sistemom prirodnog gasa je zona jugozapadno od Beograda, koja obuhvata Kolubarski okrug i gradske opštine Obrenovac i Barajevo. 

U ovoj oblasti živi oko 210.000 ljudi, a izgradnja novog gasovoda trebalo bi da obezbedi potpuno snabdevanje svih potrošača.

U celoj zoni su izraženi problemi sa zagađenjem vazduha, a naročito u Valjevu u zimskom periodu, dodaje se u predlogu zakonu.

Objašnjava se je priključenje na transportni sistem potrebnom i velikih strateškim partnerima Republike Srbije, a kao primer navodi se Projekat Jadar – Rio Tinto, kao i snabdevanje industrijskih i individualnih potrošača na teritorijama opština Šapca i Loznice.

Razvodni gasovod Paraćin-Boljevac-Rgotina-Negotin-Prahovo takođe bi trebalo da smanji problem zagađenja vazduha, pre svega u Boru. U oblasti takođe živi 210.000 ljudi.

„Pored postojećih i potencijalnih industrijskih kapaciteta ovog dela Srbije potrebno je istaći da je u Prahovu, opština Negotin, predviđena izgradnja međunarodnog hemijskog parka za koji se očekuje velika zainteresovanost investitora iz EU, Kine i Indije“, piše u Predlogu zakona.

Vlada Srbije je u novembru prethodne godine takođe dala garancije za 55 miliona vredne kredite koje je uzelo JP „Srbijagas“, o čemu je Nova ekonomija pisala.

Država od Srbijagasa preuzela upravljanje nad Transportgasom

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.