Srbija

19.06.2024. 10:23

Nova ekonomija

Autor: Nevena Petaković

Država naručuje preliminarnu studiju o primeni nuklearne energije u Srbiji

Pixabay

Srbija

19.06.2024. 10:23

U narednih nekoliko meseci biće izrađena preliminarna tehnička studija koja razmatra mirnodopsku primenu nuklearne energije u Srbiji. Ministarstvo rudarstva i energetike danas je objavilo tender za izradu ove studije koja će, kako se procenjuje, koštati oko 14,2 miliona dinara.

Kako se navodi u tenderskoj dokumentaciji, dobavljač koji bude izabran u postupku nabavke ove studije bi trebalo da izvrši tražene zadatke za 12 nedelja.

Kako se navodi u projektnom zadatku, konsultant, između ostalog, treba da sprovede studiju o različitim dostupnim tipovima nuklearne tehnologije na tržištu i pridruženim kompanijama koje razvijaju ove tehnologije, broju postrojenja u svetu (izgrađenim, u izgradnji, najavljenim, planiranim), istorijske i ciljane troškove po jedinici, detaljan opis i robusnost lanca snabdevanja, orijentacionu procenu potencijalnih partnera na projektu mimo dobavljača tehnologije (uključujući potencijalne izvođače radova, EPC firme, operatere nuklearnih postrojenja i druge partnere neophodne za uspešno izvršenje projekta) kao i okvirnu procenu prednosti, nedostataka i rizika.

Konsultant takođe treba da identifikuje do osam konvencionalnih i tehnologija malih modularnih reaktora (SMR) za koje se smatra da su podudarne sa potrebama Srbije za novom nuklearnom generacijom.

Pored trenutnog stanja na tržištu nuklearnih tehnologija, konsultant će obezbediti preporučeni pristup za procenu i izbor tehnologije.

Takođe, potrebno je sprovesti procenu uticaja integracije nuklearnih postrojenja na elektroenergetski sistem

„U uslovima rastućih potreba za energijom predviđenim u narednim decenijama, podržanim ubrzanom elektrifikacijom privrede, uz povećanje udela obnovljivih izvora energije na mreži i smanjenjem proizvodnje iz uglja, nuklearnu energiju potrebno je razmotriti kao ravnopravnu opciju koja može doprineti stabilnom snabdevanju niskougljeničnom električnom energijom, pored hidroenergije i gasa koji se smatraju tranzicionim gorivima“, navodi Ministarstvo.

Ministarstvo navodi da je pre donošenja odluke o pokretanju nuklearnog programa, potrebno izvršiti detaljnu uporednu analizu dostupnih tehnologija na tržištu, koja će obuhvatiti kako konvencionalne nuklearne elektrane III+ generacije, tako i naprednije tehnologije, kao što su mali modularni reaktori (SMR), sa ciljem da se izabere najbolja dostupna tehnologija prilagođena jedinstvenim potrebama naše zemlje.

Podsetimo, Vlada Srbije je u aprilu sa Francuskom elektroprivredom (EDF) potpisala Memorandum o razumevanju, kojim se stvaraju uslovi za strateško partnerstvo u proceni potencijala za razvoj nuklearne energije u Srbiji.

U Srbiji je izgradnja nukelarnih elektrana zabranjena još od 1989. godine.

„Male nuklearke veći rizik“: Da li je Srbiji potrebna atomska energija i koje su koristi?

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.