Vesti iz zemlje

05.03.2024. 09:17

Biznis.rs

Autor: Nova ekonomija

Država povećala udeo u vlasništvu Beogradske berze

Foto: Pixabay

Srbija uvećala je udeo u vlasništvu Beogradske berze na 77,58 odsto posle upisa novoemitovanih akcija čiji je cilj bio dokapitalizacija, a u isto vreme, došlo je do smanjenja udela u vlasništvu Atinske berze (Athex), koja sada poseduje 4,75 odsto kapitala Beogradske berze, piše Biznis.rs.

Kako portal saznaje, država je upisala 4.802 akcije nominalne vrednosti 30.200 dinara, emitovane na osnovu Odluke usvojene na vanrednoj sednici Skupštine Berze o izdavanju običnih akcija radi povećanja osnovnog kapitala novim ulozima.

Prema toj odluci Beogradska berza emitovala je 9.287 komada akcija nominalne vrednosti 30.200 dinara, dok im je emisiona cena 48.811 dinara. Rok za upis i uplatu novih akcija, koje su mogli da kupe samo postojeći akcionari, istekao je 26. februara.

Ukupna vrednost nove emisije je 280,47 miliona dinara nominalno, odnosno 453,3 miliona dinara računato prema emisionoj ceni.

Kako sada izgleda vlasnička struktura Berze?

Vlasnička struktura berze posle ove dokapitalizacije promenila se utoliko što je država značajno povećala svoje učešće.

Sada Republika Srbija poseduje 77,58 odsto kapitala, dok je krajem januara imala 51,71 odsto akcija.

Među pet najvećih akcionara i dalje spadaju dve velike državne banke u stečaju – Beogradska i Beobanka sa šest odnosno 4,7 odsto akcija. I njihovi udeli su smanjeni u odnosu na kraj januara, kada su iznosili 12,98 i 10,34 odsto.

Ono što može predstavljati razočaranje je smanjenje udela u vlasništvu Atinske berze, koja je u Beogradsku berzu ušla 2021. godine „kako bi zajednički iskoristile poslovne mogućnosti u eri ubrzane globalizacije“.

Atinska berza ranije je posedovala 10,24 odsto akcija, da bi po okončanju dokapitalizacije danas posedovala 4,75 odsto.

Kako piše Biznis.rs direktor Beogradske berze Ivan Leposavić se 31. januara sastao sa Andreasom Daskalakisom, direktorom odeljenja za nova tržišta i međunarodni poslovni razvoj Athex Exchange Group, kompanije koja je vlasnik Atinske berze.

„Istražili smo uzbudljive mogućnosti za dalju saradnju i nove zajedničke inicijative sa našim cenjenim partnerima iz Grčke“, saopštila je Beogradska berza putem zvaničnog LinkedIn profila.

Daskalakis je, inače, i dalje član Nadzornog odbora Beogradske berze.

Svi ostali akcionari naše Berze sada imaju manje od dva odsto akcija, uključujući tu i Banku Poštansku štedionicu kao i Dunav osiguranje, Mobtel – PTT, čiji je jedini vlasnik Pošta Srbije i još tri banke u stečaju – Nova Agrobanku, Razvojnu banku Vojvodine i Univerzal banku.

Beogradska i Atinska berza razmatraju dublju saradnju

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.