Vesti iz zemlje

01.11.2019. 15:54

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Država rešila da stavi tačku na pranje para preko privatnih poštanskih službi

Privatne kompanije koje se bave poštanskim saobraćajem biće obveznici zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma jer je primećeno da se preko pošiljki odvija nedozvoljena trgovina, a plaćanja vrše u kešu, sledi iz imena i dopunama ovog zakona koji je u skupštinskoj procediri. 

Kako se navodi u obrazloženju zakona, na našem tržištu poštanskih usluga, pored javnog poštanskog operatora Pošte Srbije, posluje još sedam velikih poštanskih operatora koji obavljaju isključivo komercijalne poštanske usluge i koji dnevno prenesu i uruče u proseku po 20.000 paketa.  

Od toga preko 90% čine paketi sa označenom otkupninom, a da se isplata novca takođe u preko 90% slučajeva vrši mimo računa, odnosno na ruke pošiljaoca. 

Prema podacima regulatornog tela za poštanske usluge, u 2018. godini je preneto i uručeno preko 35 miliona pošiljaka, a u prvih šest meseci tekuće godine, broj prenetih i uručenih pošiljaka od strane komercijalnih operatora, prelazi 18 miliona pošiljaka.

Kako ocenjuje zakonodava,  reč je o ekspanziji nedozvoljene trgovine koja se u najvećoj meri, trenutno, odvija kroz tokove poštanskih operatora. 

Podseća se da je na sednici Koordinacione komisije Vlade, usvojen Hodogram o suzbijanju nedozvoljene trgovine putem interneta, a realizacija je počela 1. februara 2019. godine. 

U postupku realizacije Hodograma, otkrivena su lica koja su pod lažnim imenima slala preko poštanskih operatora otkupne pošiljke od kojih su za godinu dana prihodovali i po 70 miliona dinara. 

Otuda i sumnja  da neki komercijalni poštanski operatori, zloupotrebljavaju trenutni pravni vakum radi sticanja protivpravne dobiti, dok korisnici, neregistrovani trgovci i pošiljaoci takvih pošiljaka, bez sumnje to obilato koriste. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.