Vesti iz zemlje

30.01.2020. 18:20

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Državni revizor: GIM prodavao oružje Krušika po većim cenama od ugovorenih

Kompanija GIM, koja se dovodi u vezu sa ocem ministra policije Nebojše Stefanovića, prodavala je oružje fabrike Krušik u inostranstvu po ceni koja je 16,4 miliona dolara veća u odnosu na cene iz koncesionih ugovora, a o tome nije podnosila izveštaje državnom proizvođaču, utvrdila je Državna revizorska institucija (DRI).

DRI navodi u izveštaju da zbog nepotpune dokumentacije „postoji rizik da Društvu (Krušiku) nisu prenete sve koristi od obavljenog komisionog posla realizovanog po povoljnijim uslovima od uslova predviđenih komisionim ugovorom“.

U postupku revizije utvrđeno je da komisionari, među kojima je GIM, nakon izvršene prodaje nisu dostavljali Krušiku dokument o obračunu komisione prodaje sa pratećom dokumentacijom, što su bili dužni po zakonu.

Međutim, pregledom naknadno dostavljenih dokumenata utvrđeno je da je jedino GIM, kompanija povezana sa ocem ministra policije Brankom Stefanovićem, prodavala Krušikovo oružje po znatno većim cenama od onih u ugovorima.

Vrednost proizvoda koje je Krušik fakturisao GIM-u u 2018. godini iznosila je oko 1,5 milijardi dinara, a vrednost po kojoj je GIM fakturisao prema inostranim kupcima bila je 2,6 milijardi, odnosno 10.147.987 dolara više.

Ista razlika u 2017. iznosila je 6.255.790 dolara, što znači ukupno 16.403.777 američkih dolara za dve godine, navodi se u izveštaju DRI.

„Nakon izvršene prodaje, komisionar ’Gim’ d.o.o. Beograd nije dostavljao obračun komisione prodaje, a što je bio u dužan po članu 780. Zakona o obligacionim odnosima“, piše u izveštaju DRI.

U dokumentima naknadno dostavljenim tokom same revizije GIM je razliku pravdao troškovima avio prevoza i usluge posredovanja u inostranstvu, kao i u slučaju poslovanja sa Namenskom iz Trstenika, o čemu je Nova ekonomija pisala.

Međutim, DRI je utvrdila da su iskazane usluge avio prevoza u ukupnom iznosu od 7.687.749 dolara dokumentovane fakturama organizatora prevoza, a ne kompanija koja su pružale uslugu avio prevoza – njihove fakture nisu dostavljene.

Takođe, postoje nedoumice oko iznosa od 8.593.921 dolara za naknadu inostranom posredniku.

Ugovori između Krušika i GIM-a ne predviđaju mogućnost da GIM zaključuje ugovore sa posrednicima u inostranstvu i da se naknade po tim ugovorima nadoknađuju iz postignute kupoprodajne cene. 

Kako se navodi, komisionar GIM je obaveze prema tom posredniku izmirio zaključenjem ugovora o asignaciji dana 1. februara 2019. godine, kojim je koristio potraživanja od ino kupca koja prema Zakonu o obligacionim odnosima pripadaju komitentu, za plaćanje svojih obaveza prema posredniku, bez prethodno pribavljene saglasnosti komitenta Krušika na fakturisane troškove posrednika.

PROČITAJTE JOŠ:

GIM potencijalno oštetio Namensku iz Trstenika za 1,6 miliona dolara

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.