Vesti iz zemlje

10.10.2019. 13:03

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Dužnička diplomatija Kine može otežati integraciju Balkana u EU

EU treba da omogući balkanskim državama pristup fondovima za razvoj infrastrukture i prestane da podržava lokalne autokrate kako bi se smanjio štetan uticaj Kine, neki su od zaključaka najnovije studije američkog Centra za analizu evropske politike (CEPA).

Kako se navodi u analizi, Kina javno podržava zemlje zapadnog Balkana na putu ka EU, ali kineske investicije u regionu u sklopu inicijative „Pojas i put“ (BRI) imaju negativan efekat na šanse tih država da postanu članice.

„Specifični načini na koje „Pojas i put“ ometa integraciju zapadnog Balkana u EU razlikuju se u izvesnoj meri od države do države, ali pre svega uključuju tzv. ’dužničku diplomatiju’, promovisanje ekološke politike u neskladu sa standardima EU i iskorišćavanje i podržavanje korupcije u pojedinim vladama“, navodi se u izveštaju.

Izraz „dužnička diplomatija“ odnosi se na politiku Kine da finansira infrastrukturne projekte kako bi zemlje koje pozajmljuju novac bile „zarobljene“ u dugu koji ih čini otvorenim za kineski uticaj.

Primer za ovo je izgradnja autoputa Beograd-Bar, za koju se Crna Gora zadužila kod kineske Eksim banke, što je za posledicu imalo skok duga te zemlje na 80 odsto BDP-a u 2018 godini. 

Kako se navodi u analizi, kineski zajmovi su privlačni zemljama zapadnog Balkana zato što su sredstva koja ove države primaju za razvoj infrastrukture kroz evropske IPA fondove neadekvatna.

EU treba da pruži kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo pristup Strukturnim fondovima i Kohezionom fondu, koji su trenutno rezervisani za zemlje članice, u zamenu za povinovanje propisima EU u postupcima javnih nabavki, koji su trenutno obavezujući samo za članice, dodaje se.

Evropska unija takođe treba da promeni način na koji je tretirala zapadni Balkan godinama unazad i prekine sa politikom „stabilokratije“, odnosno podrške autokratskim liderima zarad stabilnosti u regionu.

„Umesto da joj parola na zapadnom Balkanu bude ’stabilnost’, EU treba da pokaže da se jasno razlikuje od Kine i povrati kredibilitet u regionu tako što će podržavati i sarađivati sa istinski demokratskim reformatorima gde god ih može naći“, navodi se u analizi.

Predlaže se i da predsednik Sjedinjenih Američkih Država poseti region i potvrdi američku podršku evropskoj budućnosti zapadnog Balkana.

PROČITAJTE JOŠ:

Srbija i Kina prave preduzeće za izgradnju industrijskog parka

Kineska fabrika guma u Banatu, japanska stiže u Srem

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.