Vesti iz zemlje

01.02.2024. 16:36

Saopštenje

Autor: Nova ekonomija

Dvadeset godina francusko-srpske naučne saradnje, podržana 173 projekta

Foto: Ambasada Francuske u Srbiji

Ambasada Francuske i Ministarstvo za nauku, tehnološki razvoj i inovacije proslavili su 31. januara u Rezidenciji Francuske, dvadeset godina francusko-srpskog programa naučne bilateralne saradnje „Pavle Savić“, a tokom poslednjeg poziva odabrano je 20 projekata a pokretanje sledećeg konkursa za nove naučne projekte održaće se na proleće ove godine, saopštila je ambasada Francuske u Srbiji.

Naučno bilateralna saradnja „Pavle Savić“, nazvana po velikom srpskom fizičaru Pavlu Saviću, osnivaču Instituta za nuklearnu fiziku „Vinča“, predsedniku Srpske akademije nauka i umetnosti, bivšem stipendisti Vlade Republike Francuske i saradniku Irene Žolio Kiri u oblasti nuklearne fisije.

Na prijemu su se okupili brojni predstavnici istraživačkih instituta i univerziteta i renomirani naučnici koji su ovaj program učinili jednim od stubova bilateralne saradnje, koji zajedno finansiraju Ministarstvo Evrope i spoljnih poslova Francuske i Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija sa srpske strane.

„Zahvaljujući ovim dvogodišnjim projektima koje vode timovi iz obe zemlje, razvija se naučna razmena između istraživačkih laboratorija i naučnih zajednica i intenzivira njihovo učešće u evropskim programima i evropskoj istraživačkoj mreži. Od osnivanja, finansirano je 173 projekta, sa prosečno četrdesetak mobilnosti godišnje. Zahvaljujući programu „Pavle Savić“ stvorena su jaka partnerstva čija saradnja se nastavlja i posle završetka projekta“, navodi se u saopštenju.

Ambasador Francuske Pjer Košar i ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Jelena Begović, istakli su da je program „Pavle Savić“ odličan način za razvijanje mobilnosti istraživača i početni stepenik za učestvovanje u većim projektima.

Ambasador je podsetio da Francuska dodeljuje svake godine i stipendije Vlade Republike Francuske „France Excellence“ za master 2 nivo i doktorate u dvojnom mentorstvu, kao i stipendije za kratkoročne boravke u okviru programa „IT MAKES S(ci)ENSE“. Ove godine će gotovo dvadeset srpskih istraživača otputovati u naučne institute u Francuskoj.

Nakon obraćanja ambasadora i ministarke, četiri naučnice, koje rukovode projektima u okviru ove saradnje, podelile su sa prisutnima svoje iskustvo. Publici su se obratile: Aleksandra Kolaković sa Instituta za političke studije, Marija Vidović sa Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, Jasmina Grbović Novaković sa Instituta za nuklearna istraživanja i Tijana Milićević sa Instituta za fiziku, navodi se u saopštenju.

Trgovinska razmena Srbije i Francuske dostiže dve milijarde evra

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.