Srbija

16.07.2020. 17:10

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Dve godine primene zakona o međubankarskim naknadama: Niže provizije, više POS terminala

Da li ste primetili da vaša pekara  u komšiluku konačno ima čitač za kartice? Ako ima, to je jedan od efekata zakona o međubankarskim naknadama koji se primenjuje tačno dve godine.Zakon je, u najvećoj meri, usvojen radi s...

Pixabay

Srbija

16.07.2020. 17:10

Da li ste primetili da vaša pekara  u komšiluku konačno ima čitač za kartice? Ako ima, to je jedan od efekata zakona o međubankarskim naknadama koji se primenjuje tačno dve godine.

Zakon je, u najvećoj meri, usvojen radi snižavanja troškova prihvatanja kartica na prodajnim mestima, a posebno zbog malih i srednjih trgovaca. 

Zakonom su međubankarske provizije snižene sa prosečnih 1,2% na 0,2% za transakcije debitnim karticama i na 0,3% za transakcije kreditnim karticama, navode u Narodnoj banci Srbije.

Kao rezultat toga, prosečna ugovorena trgovačka naknada za prihvatanje kartica na prodajnim mestima na kraju juna 2018. godine bila je 2%, a, prema podacima kojima NBS raspolaže, na kraju 2019. godine ta provizija bila je 1,6%, što znači da je od usvajanja Zakona prosečna ugovorena trgovačka provizija smanjena za 0,4%, odnosno za 20%.

Kako kažu u centralnoj banci, reč je o  prosečnim iznosima trgovačkih provizija koja se razlikuje između različitih trgovaca i u velikoj meri zavisi od veličine i pregovaračke moći pojedinih trgovaca, što je prvi vidljivi pozitivni efekat donošenja Zakona.

Drugi značajan efekat donošenja Zakona jeste širenje mreže POS terminala na prodajnim mestima, ali i širenje internet prihvatne mreže. 

Naime, na kraju drugog tromesečja 2018. godine (dakle, pre stupanja Zakona na snagu), u našoj zemlji bilo je 79.486 POS terminala, a na kraju prvog tromesečja 2020. godine 93.333 terminala, što predstavlja rast od 13.847 terminala, odnosno 17,4%. 

Prema podacima NBS, u pogledu prihvatne mreže na internetu, na kraju drugog tromesečja 2018. godine, u našoj zemlji postojalo je 681 virtuelno prodajno mesto, a na kraju prvog tromesečja 2020. godine 1.228 virtuelnih prodajnih mesta, što predstavlja rast od 80,3%.

Osim širenja mreže POS terminala na prodajnim mestima, značajno je istaći i celokupan rast tržišta kartičnih plaćanja u zemlji, u pogledu broja izdatih kartica, broja transakcija i prometa, kako na fizičkim prodajnim mestima tako i na internetu.

U pogledu broja izdatih kartica, na kraju prvog tromesečja 2020. taj broj iznosio je 8.767.047, što je za 8,9% više nego na kraju prvog tromesečja 2019.

U pogledu broja transakcija, na trgovačkoj prihvatnoj mreži u Republici Srbiji u prvom tromesečju 2020. izvršeno je blizu 67 miliona transakcija upotrebom kartica koje je izdao pružalac platnih usluga iz Republike Srbije, što je za 20,2% više nego u prvom tromesečju 2019. 

Korona probudila internet trgovinu

Povećanje broja transakcija još je značajnije kada se posmatraju podaci o platnim transakcijama karticama i e-novcem kojima je izvršena internet kupovina robe i usluga. 

Tako su u prvom tromesečju 2020. izvršene 3.983.792 transakcije kupovine robe i usluga karticama i e-novcem na internetu u svim valutama, što je 48,1% više nego u prvom tromesečju 2019. 

Kada se posmatraju transakcije platnim karticama i e-novcem za kupovinu robe i usluga na internetu u dinarima (na sajtovima domaćih trgovaca), povećanje je još značajnije. 

U prvom tromesečju 2020. ostvareno je 2.543.599 transakcija u dinarima, što je za 82,2% više nego u prvom tromesečju 2019. Vrednost tih transakcija u prvom tromesečju 2020. iznosila je 5,6 milijardi dinara, što je za 48,6% više nego u prvom tromesečju 2019.

 Instant plaćanja

Narodna banka Srbije, kao operator sistema instant plaćanja, inicirala je uvođenje instant plaćanja na prodajnim mestima, što će doprineti dodatnom snižavanju trgovačkih provizija u zemlji, ističu u centralnoj banci.

Naime, niskom tarifnom politikom za sve učesnike u sistemu, NBS je obezbedila preduslove da i za plaćanja male vrednosti troškovi procesiranja tih plaćanja budu izuzetno povoljni, čime će se omogućiti da i trgovci kod kojih je prosečan iznos transakcije nizak (poput trafika, pekara, pijačnih tezgi i sličnih privrednih subjekata) mogu prihvatati bezgotovinska plaćanja za svaki iznos kupovine. 

Trenutno Narodna banka Srbije, u saradnji s bankama, sprovodi implementaciju instant plaćanja na prodajnim mestima, a rezultat tih aktivnosti je činjenica da je od 27. februara 2020. kod jednog od najvećih maloprodajnih lanaca u zemlji – kompanije Merkator – omogućeno plaćanje robe na ovaj način (ukupno 320 maloprodajnih objekata Idea, Merkator i Roda, sa preko 1500 naplatnih mesta). 

Isto tako, Narodna banka Srbije trenutno sprovodi testiranje rešenja za instant plaćanja na internet prodajnim mestima, a prvi trgovac koji je navedenu uslugu omogućio jeste izdavačka kuća Laguna, dok su u postupku priključivanja i drugi trgovci.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.