Srbija

07.07.2020. 13:33

nemačkasaradnja.rs

Autor: Nova Ekonomija

Dve nedelje za prijavu: Dodela bespovratne pomoći za oporavak turizma

Upućen javni poziv koji u okviru projekta "EUzaTebe - EU za kulturno nasleđe i turizam" traje do 21. jula i čiji je cilj razvoj turizma i prevazilaženje ekonomskih posledica  pandemije COVID-19 u Istočkoj Srbiji i Donjem Podunavlju, objavio...

Foto: Pixabay

Srbija

07.07.2020. 13:33

Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju uputila je javni poziv za prijavu na projekat čiji je cilj razvoj turizma i prevazilaženje ekonomskih posledica pandemije u Istočnoj Srbiji i Donjem Podunavlju, objavljeno je na portalu te organizacije Nemačkasaradnja.rs

Korisnici pomoći u okviru projekta pod nazivom „EU za kulturno nasleđe i turizam“ mogu da budu mikro i mali preduzetnici iz oblasti turizma, uključujući nosioce kategorizovanog smeštaja i registrovana gazdinstva, navodi se u saopštenju.

Svi zainteresovani mogu da se prijave do 21. jula, a pravo učešća imaju kandidati iz 12 gradova i opština: Boljevca, Bora, Golubca, Kladova, Knjaževca, Majdanpeka, Negotina, Požarevaca, Smedereva, Sokobanje, Velikog Gradišta i Zaječara.

Ukupan budžet programa je milion evra, a vrednost pojedinačnog projekta može da bude najviše1,2 miliona dinara, a najmanje 240.000 dinara.

Sopstveni doprinos onih koji konkurišu je 10 odsto vrednosti ukupnih sredstava koja se traže.

Aktivnosti koje mogu da se finansiraju su modernizacija smeštajnih i ugostiteljskih objekata, objekata za degustaciju, info punktova, suvenirnica i drugih turističkih sadržaja.

Tu spada, mada ne isključivo, renoviranje, adaptacija, proširenje, unapređenje kvaliteta objekata i nabavka neophodne opreme.

Finansiranje može da obuhvata infrastrukturu malog obima, opremu za postojeće ili nove osmišljene aktivnosti u ponudi podnosioca zahteva, kao što su biciklizam, vožnja kajakom, nabavka šatora, sportske opreme.

Mogu da se unapređuju bezbednosni i higijenski standardi objekata i usluga, noviteti, promocije.

Pomoć se odnosi, mada ne isključivo, na vlasnike smeštaja, kampova, ugostiteljskih objekata, vinarija, na proizvodnju i prodaju suvenira.

Podnosioci zahteva mogu da budu i fizička lica koja pružaju usluge smeštaja, registrovana poljoprivredna gazdinstva, osnosno preduzetnici sa najviše 50 zaposlenih.

Oni moraju da budu registrovani kod relevantnih nadležnih organa kao pružaoci turističkih usluga najmanje šest meseci pre podnošenja zahteva za dodelu sredstava.

Posebni uslovi važe i za one koji nameravaju da ulažu u objekte, a odnose se na vlasništvo, ne manje od pet godina.

Projekat finansira Evropska unija, sufinansira nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.