Dvesta na sat, ali za minimalac (VIDEO)

Foto: Wikimedia - AirWolf

Podela Železnica Srbija odgovarala je menadžmentu, ali ne i radnicima bivšeg zajedničkog preduzeća, kojih je sve manje i koji često imaju plate na ivici "minimalca".

Železnice Srbije su se podelile na više celina. Nastala su akcionarka društva - Infrastruktura železnice, koja se bavi održavanjem pruga, Srbija voz koji prevozi putnike, Kargo koji transportuje robu, kao i Holding koji je preuzeo deo dugova i višak radnika.

Kao što je moglo očekivati, više preduzeća pratilo je i povećanje administracije.

Kako napraviti održivu železnicu

Takođe, svaka od novih kompanija morala da je da dobije i svoj menadžment pa je porastao i broj direktora, a računovodstvo se povećalo četiri puta. Plate zaposlenih koji rade na konkretnim poslovima su, s druge strane, sve bliže "minimalcu".

Kako je za Novu ekonomiju ocenio Saša Jocić, predsednik Regionalnog granskog sindikata Železnica Srbije razdvajanje preduzeća na više celina sprovedeno je "izuzetno loše a u radu se krše zakonski propisi i norme kao nikada pre".

"Od (četiri celine), Holding je već trebalo da prestane sa postojanjem, a živeće još ko zna koliko. Nije unapređeno poslovanje, naprotiv, unazađeno je za dugi niz godina. Svako akcionarsko društvo misli da je u pravu, a nesporazumi i gubici u poslovanju se gomilaju, iako je broj zaposlenih smanjen za 5.000 do 6.000 ljudi", kazao je Jocić.

Drastično smanjenje broja zaposlenih najviše se odrazilo na izvršne službe, što je prema njegovoj oceni ugrozilo bezbednost železničkog saobraćaja.

"Fali nam mnogo mašinovođa, otpravnika, skretničara... Ali zato imamo primljene zaposlene na privremeno-povremenim poslovima sa ogromnim primanjima, za koje se i ne zna šta rade. Upravljanje železničkim društvima treba da se prepusti železničarima, a ne političarima i kadrovima stranaka. Oni rukovode kako hoće, a ne kako treba i mora. Imamo v. d. generalnog direktora dugi niz godina, čime su prekršene sve zakonske norme."


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.