Vesti iz zemlje

29.12.2022. 13:40

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

E-fakture i izmene Zakona o fakturisanju na snazi od 1. januara

Fakture, digitron Foto: Nova ekonomija

Zakon o izmenama i dopunama Zakona o elektronskom fakturisanju, kojim se izlazi u susret zahtevima privrede, stupa na snagu 1. januara 2023. godine, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Slavica Savičić, državna sekretarka u Ministarstvu finansija izjavila je da je postojala potreba da se preciziraju određene odredbe Zakona o elektronskom fakturisanju, a među njima se nalaze odredbe koje se odnose na obavezu izdavanja elektronske fakture.

Ona je objasnila da se Zakon ne primenjuje na građane koji nisu obveznici poreza na prihod od samostalne delatnosti. Prema tome, Zakon o elektronskom fakturisanju (ZEF) neće se primenjivati na poljoprivrednike koji ostvaruju prihode od poljoprivrede ukoliko ne vode poslovne knjige.

„Izmenama se precizira da obveznik poreza na prihod od samostalne delatnosti, a koji ne pripada javnom ili privatnom sektoru, postaje dobrovoljni korisnik sistema elektronskih faktura pre podnošenja zahteva za isplatu firmi iz javnog sektora. Ako obveznik ne posluje sa javnim sektorom, nema obavezu da primenjuje Zakon o elektronskom fakturisanju“, rekla je Savičić.

MINISTARSTVO FINANSIJA IPAK SPAJA FISKALIZACIJU SA E-FAKTURAMA

Precizirana je i mogućnost, kako je rekla, da se elektronska faktura koja je odbijena može naknadno prihvatiti. Ono što je od izuzetnog značaja propisuje da se u slučaju privremenog prekida u radu sistema elektronskih faktura smatra se dostavljenom u trenutku ponovnog uspostavljanja rada sistema elektronskih faktura.

Softverske firme traže odlaganje primene e-faktura

„Podsećamo, ovim sistemskim zakonom znatno se olakšava poslovanje privredi i ostvaruju strateški ciljevi Vlade Srbije, kao i povećanje pravne sigurnosti u poslovanju privrede, smanjenje poreskog jaza, efikasnija poreska kontrola i smanjenje mogućnosti poreske evazije. Sam ZEF, kao i predložene izmene i dopune, u potpunosti je usklađen sa Direktivom EU 2014/55 odnosno „Direktivom o elektronskom izdavanju računa u javnim nabavkama“ koja je primarni izvor prava EU u oblasti elektronskog fakturisanja“, zaključila je Savičić.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.